«Ανώμαλη προσγείωση» Τσίπρα από ΕΚΤ για το τέλος των Μνημονίων
Γιατί είναι ανέφικη η «καθαρή έξοδος»
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του τη Δευτέρα (15/01/2018) από το βήμα της Βουλής, να χαρακτήρισε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ως ακόμη ένα βήμα που οδηγεί τη χώρα πιο κοντά στο τέλος των Μνημονίων, αλλά η ΕΚΤ φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά στο ζήτημα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2018 ως «χρονιά ορόσημο» για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, τονίζοντας ότι «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας» και πως ενόψει βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια «να επουλώσουμε σταδιακά τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε τη χώρα εκεί που της αξίζει πραγματικά», χωρίς να αναφέρει βέβαια τον όρο «καθαρή έξοδος».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφεύγει τις «μεγαλοστομίες» αφού η ΕΚΤ έχει δώσει ξεκάθαρο σήμα στους τραπεζίτες ότι έξοδος χωρίς προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
Το δρόμο της προληπτικής γραμμής μέσω της λεγόμενης «υβριδικής λύσης» έδειξαν στους τραπεζίτες τα στελέχη της ΕΚΤ με τους οποίους είχαν χθες επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν, στις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της ΕΕΤ επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει στις τράπεζες ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις Κεφαλαίου χωρίς χρονοτριβή. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.
Η σημασία της διασφάλισης του waiver για να συνεχιστεί με ομαλό τρόπο η ρευστότητα των τραπεζών είναι και ο λόγος που έχει κάνει την ΤτΕ να λάβει δημόσια θέση υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Γενικά, αυτές οι κατευθύνσεις δόθηκαν από τα στελέχη της ΕΚΤ στους τραπεζίτες, καθώς η οποιαδήποτε λύση δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση.