Χάσμα Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Το Ταμείο διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους - Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του στο πρόγραμμα
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΝΤ η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης που περιλαμβάνει το επί της αρχής πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε πως το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος, και δεύτερον να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το "επί της αρχής" πρόγραμμα», επεσήμανε. Συμπληρώνοντας, υποστήριξε ότι παρόλο που έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, παρόλα αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για κάτι τέτοιο και επανέλαβε πως παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πάντως εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης
Μείωση κατά 320 εκατομμύρια ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Νοέμβριο του 2017 συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καταγράφουν πρόοδο στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης περιορίστηκαν στο ποσό των 3,14 δισ. ευρώ έναντι 3,46 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο. Από την αρχή του 2017 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους διατέθηκε από τον προϋπολογισμό για την μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης το ποσό των 724,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 792,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2017 επιταχύνθηκαν και οι επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς επιστροφές να ανέλθουν στο ποσό των 776,2 εκατ. ευρώ έναντι 832 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Από την αρχή του 2017 ως και το Νοέμβριο διατέθηκαν για το σκοπό αυτόν χρηματοδοτήσεις ύψους 166,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές ανήλθαν σε 186,8 εκατ. ευρώ
Τον Νοέμβριο ου 2017 για την πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης διατέθηκε από τον προϋπολογισμό το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές ανήλθαν στο ποσό των 87,9 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων του προϋπολογισμού για την πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ανήλθε από την αρχή του έτους έως το Νοέμβριο στα 545 εκατ. ευρώ ενώ οι πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 455,5 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία.
Μείζον θέμα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Τεράστια σημασία δίνει ο αξιωματούχος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκτιμώντας πως θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων. Συνεπώς, οι θεσμοί θα εξετάσουν ενδελεχώς τις διαδικασίες που προωθούν οι ελληνικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος.
Μιλώντας για τη μεταπρογραμματική Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε πως θα ισχύσουν όσα ισχύουν και για τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Συνεπώς, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της προς τους δανειστές.
Πάντως, ο αξιωματούχος εκτιμά πως η Ελλάδα διαφέρει από τις άλλες χώρες, καθώς παράγει πλεονάσματα και έτσι το «μαξιλάρι» ρευστότητας μπορεί να είναι μικρότερο και οι άλλες χώρες δεν έχουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους και επίσης οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες τη περίοδο της εξόδου της Ελλάδος είναι σαφώς ευνοϊκότερες.
Είναι σημαντικό για τον αξιωματούχο το «μαξιλάρι» ρευστότητας να μην σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του κράτους και έτσι να μην υπάρχουν μεταφορές ποσών από αυτό προς άλλες χρήσεις.