Ντράγκι προς κυβέρνηση: Να γίνουν πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.
Οι πλειστηριασμοί είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή που έστειλε στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή, έπειτα από ερώτημά του.
Ο κ. Ντράγκι θεωρεί πως ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε μάλιστα ευπρόσδεκτη την πρόοδο που λέει ότι έχει σημειωθεί από τις ελληνικές Αρχές για τη θέσπιση ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας.
«Παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα το τελευταίο έτος, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 45% των συνολικών τους ανοιγμάτων τον Ιούνιο του 2017. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.
Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποιήθηκαν από τις τράπεζες στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ», ανέφερε αρχικά στην επιστολή του ο κ. Ντράγκι που πρόσθεσε ότι αν το σύστημα των πλειστηριασμών είναι λειτουργικό, αυτό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
«Ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων», ήταν τα λόγια του.