Καθώς το Νταβός περιμένει την Πέμπτη την ομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η αποστολή των ΗΠΑ έχει ήδη επιβεβαιώσει όσες προβλέψεις ήθελαν το Νταβός να γίνεται σκηνικό της διαφοράς στην οικονομική προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Δύσκολα μπορούσε να γίνει σαφέστερος από το φόρουμ του Νταβός την Τετάρτη o αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος: «Θέλουμε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά εδώ και καιρό ζούμε σε εμπορικό πόλεμο» είπε. «Και τώρα, οι αμερικανοί στρατιώτες κινούνται προς τα οχυρά» υπογράμμισε. 

Απέναντι στις κατηγορίες των υπόλοιπων μεγάλων διεθνών οικονομιών πως η νέα ηγεσία των ΗΠΑ επιστρέφει στον προστατευτισμό, ο Ρος είπε: «Υπάρχουν πολλές χώρες που μιλούν για ελεύθερο εμπόριο και προχωρούν σε προστατευτισμό, κι όταν εμείς στρεφόμαστε ενάντιον αυτού του προστατευτισμού, μας κατηγορούν πως αντιβαίνουμε στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου». 

Οι επικρίσεις αυτές ακούγονται τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την κινεζική πλευρά. Και στους δύο θέλησε να απαντήσει ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας «αστεία» την εκτίμηση των γάλλων και γερμανών υπουργών πως η πρόσφατη αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση αντιτίθεται στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ για το Πεκίνο ανέφερε πως η Κίνα μπορεί από την δική της πλευρά να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Απαντώντας εμμέσως, τόσο η γερμανική όσο και η γαλλική πλευρά χρησιμοποιήσαν το φόρουμ του Νταβός για να υπογραμμίσουν τη σημασία να μην υπάρξει επιστροφή στον προστατευτισμό.

«Ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν πιστεύουμε πως η περιχαράκωση θα μας βοηθήσει» είπε η καγκλέαριος, τονίζοντας: «Αυτό το γνωρίζουμε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Σινικού Τείχους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενως και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είχε προειδοποιήσει, στον ίδιο τόνο, για τους «κινδύνους της περιχαράκωσης».

Το απόγευμα, στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Εδώ και καιρό, όσον αφορά το εμπόριο, κινούνται σε στρατηγικές εναντίον της συνεργασίας, ακυρώνοντας όσα θετικά θα μπορούσε να έχει η παγκοσμιοποίηση» είπε ο Μακρόν.