Όλα του Νταβός δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ήρθε και η Λαγκάρντ να τα κάνει δυσκολότερα. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λακάρντ, ωστόσο μπορεί από τη μία η κυβέρνηση βλέπει τα θετικά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά από την άλλη οι προτάσεις του ΝΔ για νέα μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων που ζητά το ΔΝΤ… τρομάζουν την κυβέρνηση.  

Παράλληλα, από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τηνΛαγκάρντ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για την πιθανότητα συμμετοχής του Tαμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Αν το Ταμείο μετά από τρία χρόνια σκληρής κριτικής και «τσακωμών» με τους Ευρωπαίους αποφανθεί το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα βαδίζει στην ορθή τροχιά και με βιώσιμο χρέος, το θετικό σήμα που θα εκπέμψει στις αγορές αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα βοηθήσει πολύ τη χώρα μας. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι το Ταμείο ζητεί τη μείωση του αφορολόγητου μαζί με τη μείωση των συντάξεων το 2019.

Και πολλοί εκτιμούν ήδη ότι αν μπει και επίσημα στο πρόγραμμα θα μπορεί ενδεχομένως και να επιβάλλει αυτή την άποψη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Μαΐου.

Οι Βρυξέλλες κάνουν κάθε προσπάθεια να βοηθήσουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυβέρνηση, ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει δείξει προς ώρας σημάδια διαλλακτικότητας.    

Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε την Τετάρτη από το Νταβός ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές... Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν.

Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».  

«Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;» διερωτήθηκε η Λαγκάρντ. Πιθανότατα στη σημερινή συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι αν μπορούν να υπάρξουν «ρωγμές» στη στάση του Ταμείου για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αν δηλαδή μπορούν να γίνουν «εκπτώσεις» στα επώδυνα μέτρα.