Αυτός είναι ο πιο άτυχος άνθρωπος στην παγκόσμια οικονομία
Το γεγονός ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Fed χωρίς πτυχίο οικονομικών μετά από 40 χρόνια, σίγουρα δεν πρόκειται να τον βοηθήσει.
«Το χρηματοοικονομικό μας σύστημα είναι τώρα πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό από ό,τι ήταν πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία. Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε έτσι ακριβώς», δήλωσε χθες ο Τζερόμ Πάουελ, αμέσως μόλις ορκίστηκε ως νέος πρόεδρος της Federal Reserve. Σήμερα, ο διάδοχος της Τζάνετ Γέλεν είναι γνωστός ως ο κεντρικός τραπεζίτης που έζησε το μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών στην πρώτη του κιόλας μέρα.
Η χθεσινή πτώση του Dow Jones κατά 1.175 μονάδες ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία του αμερικανικού δείκτη των blue chips, ενώ και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων έξι χρόνων.
Το sell off συνεχίζεται σήμερα και στην Ευρώπη, με τα διεθνή χρηματιστήρια να χάνουν 4 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης και την Αθήνα να αναγκάζεται να καθυστερήσει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου για αργότερα.
Η θητεία του Τζέι –όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- στο τιμόνι της Fed δεν επρόκειτο να είναι εύκολη. Με εξαίρεση την Τζάνετ Γέλεν, όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Fed αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία μεγάλη κρίση. Ο Άλαν Γκρίνσπαν, για παράδειγμα, κλήθηκε να διαχειριστεί το Κραχ του 1987 μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία της Fed. Και ο Μπεν Μπερνάνκι είδε την αμερικανική οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα να οδεύουν προς το χείλος του γκρεμού ένα χρόνο αφότου ορκίστηκε, το 2006. Όμως, η εποχή του Πάουελ δεν θα μπορούσε να έχει αρχίσει χειρότερα.
Καθώς traders και αναλυτές προσπαθούν να αποφασίσουν εάν το sell off αυτό σηματοδοτεί το σκάσιμο της φούσκας ή αποτελεί μια μάλλον υγιή διόρθωση, οι πιο διορατικοί δηλώνουν βέβαιοι ότι και ο Πάουελ θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπος με τη δική του κρίση.
Από το ράλι του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, έως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται φθηνότερα στη 2ετία ακόμα και από τις ΗΠΑ, οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι πολλές. «Σχηματίζονται φούσκες», είχε πει ξεκάθαρα στο Νταβός ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS και πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Η δουλειά του Πάουελ γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη εξαιτίας των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και τον επέλεξε για τη θέση του προέδρου της Fed. Οι μειώσεις φόρων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων που μόλις υπέγραψε σε νόμο ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν. Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας είναι ορατός και το δίλημμα του Τζέι Πάουελ σοβαρό: Εάν συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με το σημερινό αργό ρυθμό, κινδυνεύει να γιγαντώσει και άλλο τη φούσκα. Αλλά εάν επιταχύνει το βήμα του, ενδέχεται να τρομάξει τις αγορές και να πυροδοτήσει ένα καταστροφικό κραχ, όπως φαίνεται από το κύμα των ρευστοποιήσεων που τα τελευταία 24ωρα σαρώνει τη Wall Street.