Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά μένουν ακόμη πολλά
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποτιμά θετικά την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο, αποκλείοντας κούρεμα χρέους.
Σε μακροσκελή συνέντευξη στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας «Augsburger Allgemeine» εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι 4 από τις 5 χώρες που πήραν δάνεια από τον ESM για να ξεπεράσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα μπορούν αυτοτελώς πλέον να χρηματοδοτούνται στην ελεύθερη αγορά, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.
Ίσως ελάφρυνση, αλλά όχι κούρεμα χρέους
«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο», σημειώνει ο Ρέγκλινγκ. «Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους.
Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας». Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι η εξυγίανση της Ελλάδας είναι βιώσιμη.
Ισχυρή πρόοδος αλλά χρειάζονται κι άλλα
«Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για κούρεμα του χρέους, ο Ρέγκλινγκ είναι κατηγορηματικός. «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%.
Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ' αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».
Προσοχή σε φορολογική διοίκηση, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιος τομέας
Τα σημεία στα οποία θα πρέπει η Ελλάδα να προσέξει κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ είναι η «ασθενής διοίκηση», στο παράδειγμα των φορολογικών Αρχών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. «Θα ήταν κρίμα εάν οι μέχρι τώρα πρόοδοι ατονήσουν στο τέλος του προγράμματος», προσθέτει.
Πηγή: DW