Πέρασε και… δεν ακούμπησε η αναβάθμιση της Moody’s
Αδιάφορη αποδείχθηκε για την εγχώρια χρηματαγορά η κατά τα άλλα ξαφνική και μεθοδευμένη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's κατά 2 κλίμακες σε Β3.
Ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να αναβάθμισε την Ελλάδα ξαφνικά, μεθοδεύοντας την έντονου πολιτικού χαρακτήρα κίνηση της, αλλά πρακτικά δεν άλλαξε το status quo της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος καθώς με βάση την Moody's η χώρα βαθμολογείται 1 κλίμακα χαμηλότερα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε μεν στηρίξεις από τις τράπεζες και αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει, ενώ σχετικά χαμηλοί παρέμειναν και οι τζίροι. Στον FTSE 25 επικράτησε ανοδική εικόνα με τον ΟΤΕ να υποχωρεί λόγω αποτελεσμάτων που δεν ενθουσιάσαν, ενώ και τα κέρδη των ΕΛΠΕ ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Οι ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με κέρδη ενώ απώλειες σημείωσε η Motor Oil και η Coca Cola.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν και καλύτερα αλλά όσο υπάρχει διχογνωμία στο εσωτερικό του SSM για τις ΑΜΚ των τραπεζών, η ανάκαμψη φαντάζει δύσκολη προς το παρόν. Ως προς τα stress tests, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τα στοιχεία στην ΕΚΤ και στον SSM 28 Φεβρουαρίου και με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλλουν περνούν τα stress tests. Όμως το βασικό σενάριο θέλει να υλοποιήσουν ΑΜΚ το 2019.
Πιο θετικά επηρεάστηκε η αγορά ομολόγων, των οποίων η εικόνα επιδεινώθηκε έντονα από τις αρχές του μήνα και το ράλι να σβήνει. Η αναβάθμιση έβαλε προς το παρόν ένα «στοπ» στις ρευστοποιήσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,32% προσφέροντας ένα ευχάριστο και εφήμερο διάλειμμα από την risk-off διάθεση που είχαν αναπτύξει οι επενδυτές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Το κατά πόσο ο καταλύτης αυτός θα δώσει νέο αέρα στους ελληνικούς τίτλους μένει να φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
Το "καθεστώς" στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο συντηρεί την αβεβαιότητα στους επενδυτές και οι αποφάσεις σχετικά με αυτό αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο για τις αγορές, αφού οι επενδυτές θα θέλουν να υπάρχει μία μορφής "εγγύηση" για να εμπιστευτούν τους ελληνικούς τίτλους.
Πάντως και παρότι η «αιφνιδιαστική» αξιολόγηση της Ελλάδος αναμενόταν 30 Μαρτίου, ως προς το ύψος της η αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες ήταν αναμενόμενη.
Όμως η απόφαση της Moody’s να την επισπεύσει περνάει ξεκάθαρα το μήνυμα πως οι αγορές και οι ΗΠΑ απαιτούν καθαρή έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια. Η αναβάθμιση όμως δεν έπεισε και για τον λόγο αυτό η αγορά ήταν άνευρη και μη πειστική.
Η ελληνική οικονομία άλλωστε εξακολουθεί να ταλανίζεται από την υπερφορολόγηση και την ανάγκη επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων, παράγοντες τους οποίους επικαλείται και η Citi, καθώς προέβη σε μείωση των προβλέψεων της για ανάπτυξη.
Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, οι αναλυτές εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης. Η πρόσφατη εκτίναξη του φόβου (VIX), η αύξηση της διακύμανσης στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, αλλά και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται, μας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου και όσο πλησιάζουμε στο 2ο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να μην παρασύρονται σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολοθούν τις προεπιλεγμένες στρατηγικές, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές κατοχύρωσης κερδών σε συγκεκριμένους στόχους.
Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών, με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες.