Καμπανάκι στην Αθήνα: Ελάφρυνση χρέους απαιτεί ενισχυμένη εποπτεία
Ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής εποχής.
Καθώς Ελλάδα και θεσμοί μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο, το ζήτημα επικεντρώνεται και στο κρίσιμο θέμα των μέτρων για ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία - και, εκ των πραγμάτων, περνάει και από το Βερολίνο, όπου ο νέος (Σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αποφύγει να δώσει την εντύπωση στους Γερμανούς ότι είναι «υπερβολικά πιο μαλακός» από τον απελθόντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η μεταμνημονιακή εποχή θα έχει, όπως είναι ο κανόνας για κάθε χώρα της Ευρωζώνης που βγήκε από πρόγραμμα, συνέχιση μεν της εποπτείας, ωστόσο το ζήτημα φαίνεται πως είναι ο βαθμός στον οποίο θα φτάσει αυτή η εποπτεία για την ελληνική περίπτωση μετά το καλοκαίρι.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν η εποπτεία για την Αθήνα να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στις περιπτώσεις Λισαβόνας, Δουβλίνου ή Λευκωσίας.
«Όποιος θέλει ελάφρυνση χρέους που θα αφορά περίοδο για δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει και να αποδεχθεί υποβολή σε ισχυρότερη εξέταση» αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ο γερμανικός Τύπος εν γένει εστιάζει ιδιαίτερα στη στάση που θα κρατήσει ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς. Συνοπτικά, στα πρόσφατα φύλλα των εφημερίδων βρίσκεται σχεδόν παντού η «διαπίστωση» πως για τον Σολτς ο χειρισμός της ελληνικής «υπόθεσης» θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία εντός του Βερολίνου.
Η προσέγγιση αυτή δεν λείπει ούτε από την κατακλείδα του ρεπορτάζ της «SZ», η οποία γράφει: «Ο Σολτς δεν βιάζεται να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει, γνωρίζοντας πως το κόμμα του (σ.σ.: οι Σοσιαλδημοκράτες) περιμένει ότι δεν θα συνεχιστεί η πολιτική του Σόιμπλε όπως πριν» - έχοντας ωστόσο υπενθυμίσει προηγουμένως πως ο μεγάλος εταίρος στον Μεγάλο Συνασπιμό είναι οι Χριστιανοδημοκράτες που εμφανίζονται πιο σκληροί. «Το τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη είναι ανοιχτό» καταλήγει.