Στις «Συμπληγάδες» των δανειστών η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο
Διαφωνία των Θεσμών αναφορικά με τον βαθμό διευθέτησης του ελληνικού χρέους
Συνεχίζουν να παραμένουν οι «σκιές» γύρω από την καθαρή έξοδο της χώρας. Οι δανειστές εξακολουθούν διαφωνούν μεταξύ τους αναφορικά με τον βαθμό διευθέτησης του ελληνικού χρέους βγάζοντας παράλληλα τις πρώτες κίτρινες κάρτες καθυστερήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο αναφορικά με τον ρυθμό υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων όσο και σε σχέση με την κατάρτιση του λεγόμενου «ολιστικού» σχεδίου ανάπτυξης.
Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης θα είχε παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι δανειστές δεν το έχουν λάβει ακόμη ενώ όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές «θα χρειαστεί διαπραγμάτευση».
Ορισμένα από τα μέτρα που θέλει να εντάξει η κυβέρνηση σε αυτό δεν περνούν τις εξετάσεις των δανειστών. Έντονη εκτιμάται ότι θα είναι η συζήτηση για τις αλλαγές σε εργασιακά, μισθολογικά, συντάξεις και σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας εμφανίζουν η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου, οι ανοικτές αποκρατικοποιήσεις και ο επανυπολογισμός και η πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων.
Στο μέτωπο του χρέους, ο ESM κρατάει τα κλειδιά και φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΠΕ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%. Η Γαλλία από την πλευρά της κατέβασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση η οποία ισοδυναμεί με ελάφρυνση χρέους 18 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα του χρέους έχει πολλές όψεις. Δεν αρκεί να τα βρουν οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους. Θα πρέπει να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.
Η κυβέρνηση για να προλάβει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να κλείνει ένα προαπαιτούμενο κάθε… ημέρα. Ο στόχος κάθε άλλο παρά εφικτός θεωρείται, καθώς από τα 88 προαπαιτούμενα, μόνο τα 12 έχουν ήδη προχωρήσει.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση θα κλείσει στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, όπου αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για συμφωνία. Στην αντίθεση περίπτωση το σενάριο παράτασης του Μνημονίου έρχεται στο προσκήνιο.