Bank of America: 3-4 χρόνια για να βγει η Ελλάδα από τα «σκουπίδια»
H Αθήνα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις του προγράμματος εγκαίρως
Μπορεί η Ελλάδα να δίνει πολλές θετικές ειδήσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο ενέχει ρίσκα και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις της οικονομίας παραμένουν, τονίζουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή τους που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εκτίμηση του αμερικανικού οίκου ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να βγει η Ελλάδα από τα «σκουπίδια» («junk») όπου βρίσκεται σήμερα, είναι ενδεικτική του μακρύ δρόμου που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Η BofA ML περιμένει ανάπτυξη 2% για το 2018, τονίζοντας ότι μια ισχυρότερη ανάκαμψη απαιτεί αποφασιστικές κινήσεις στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους και της μείωσης των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις του προγράμματος εγκαίρως. Δεν υπάρχουν σημαντικές λήξεις ομολόγων που να απειλούν με χρεοκοπία και Grexit και η ανάπτυξη είναι επιτέλους θετική.
Ο οίκος περιμένει την αναδιάρθρωση του χρέους και την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος έως το καλοκαίρι. Το πιθανότερο σενάριο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος είναι ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας, παρά ένα νέο πρόγραμμα ή μια πιστωτική γραμμή, αναφέρεται.
Όμως, το clean exit ενέχει κινδύνους, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν θα αρχίσει να αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις. Ο πειρασμός για αποκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές ενδέχεται να είναι μεγάλος, τονίζει η BofA ML, ειδικά καθώς θα ακολουθήσουν εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο. Όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές θα περιμένουν στη γωνία, και σε κάθε ένδειξη αθέτησης των όσων έχει συμφωνήσει η Αθήνα, θα είναι έτοιμες να αντιδράσουν αρνητικά.
Δεν λείπουν, βέβαια, και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις, με την έκθεση να εντοπίζει τη σημαντικότερη στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας. Τα κόκκινα δάνεια είναι υψηλά και ο ρυθμός μείωσής τους είναι αργός.
Το εάν τα νούμερα «βγαίνουν» ή όχι για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, τονίζεται. «Πάντα ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εάν εφάρμοζε πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η Bank of America.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, και με δεδομένο το μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουν για να βγουν από το «junk» και να επιστρέψουν στην κανονική επενδυτική κατηγορία, η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό «παράθυρο» για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει τίτλους το πολύ αξίας 4 δισ. ευρώ.