Νέα εμπλοκή με το Ελληνικό από προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων στο ΣτΕ
Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα
Προσφυγή 507 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και τεσσάρων νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό.
Λογώ αυτού, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα ασχοληθεί δεύτερη φορά με την συνταγματικότητα και νομιμότητα της επένδυσης και των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν. Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.
Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα κρίθηκε πριν από περίπου δύο μήνες συνταγματικό και νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας με μία γνωμοδότηση 110 σελίδων, κάτι εξάλλου το οποίο ήταν ένα από τα 110 προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης.
Τώρα, με την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζεται ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.Σύμφωνα με τους κατοίκους, το επίμαχο Π.Δ. δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα), ενώ δεν τηρήθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος διαβουλεύσεων με τους τοπικούς παράγοντες και δεν εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον οι κάτοικοι και οι φορείς αντιδρούν και για την ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν εξέτασε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τους ουρανοξύστες επισημαίνουν ότι η μελέτη για τα υψηλά κτίρια είναι ελλιπής.
Ειδικά για τους ουρανοξύστες οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και την αξία των ακινήτων τους, παραβιάζοντας το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών σύμφωνα με την ΕΣΔΑ.