Μισό δισ. πτώση στην αξία της Folli – Follie και... ντόμινο στο Χ.Α
Οι τριγμοί που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες εις βάρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Σε 503,45 εκατ. ευρώ από 1,027 δις. ευρώ την Πέμπτη διαμορφώθηκε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας Folli – Follie με την αξία της εταιρείας στο χρηματιστήριο να είναι μισό δις. μικρότερη μετά και τις δημοσιεύσεις της Quintessential Capital Management (QCM). Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε χθες πτώση 29,99% της αξίας της ενώ το χρηματιστήριο πιέστηκε και έκλεισε αρνητικά κατά 1,60%.
Ντόμινο στο Χρηματιστήριο…
Οι τριγμοί που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες εις βάρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς καθώς οι τράπεζες δάνεισαν την εταιρεία όταν αυτή είχε συνολικά διπλάσια αξία. Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος λήψης μέτρων για τον βραχυπρόθεσμο ή τον μακροπρόθεσμο δανεισμό ενώ πλασάρουν ως εγγύηση τη συμμετοχή της Folli – Follie στον ελβετικό όμιλο Dufry, που υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η εταιρεία ελέγχει μερίδια στις εταιρείες Qivos, Αττικά Πολυκαταστήματα, Cosmobrands, Μαρίνα Μυτιλήνης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εισηγμένη νέα στοιχεία για την οικονομική της κατάσταση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον οικονομικό διευθυντή της Folli – Follie Group, Φραγκίσκο Γρατσώνη, καθώς και στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις από εγχώριου χρηματιστηριακούς οίκους που αναθεωρούν υφιστάμενες συστάσεις και τιμές επιτείνουν το πρόβλημα της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ώρες, έχει προκύψει έντονος προβληματισμός για τον χρόνο διεξαγωγής του πρόσθετου ελέγχου καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα χρειαστεί περίπου 3-6 μήνες για την ολοκλήρωσή του. Άλλωστε οι αναλυτές έχουν ήδη καταθέσει τον προβληματισμό τους για τον συνδυασμό υψηλών εμπορικών απαιτήσεων και αποθεμάτων, 89 εκατ. και 46 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αν και θα έπρεπε να έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα και τα σημεία πώλησης της εταιρείας.
... νέο limit down στο FFG
Οι ανησυχίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά οδήγησαν σε δεύτερο limit down τη μετοχή της FFG (7,52 ευρώ) ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η στήριξη της τιμής της από τους βασικούς μετόχους.
Από τη δική τους πλευρά, στελέχη της εταιρείας αναφέρονται στην αναμενόμενη στήριξη που παρέχει η Fosun στην ελληνική επιχειρηματική οικογένεια καθώς αφού πρόκειται για τον μέτοχο του 13,886% και βασικό συνεργάτη του FFG στις ασιατικές αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η FFG μήνυσε το αμερικανικό fund ενώ, χθες το πρωί, δημοσίευσε τη λίστα των σημείων πώλησης του brand Folli Follie.
«Κουαρτέτο» αιτημάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σε τέσσερις άμεσες κινήσεις προχωρά, με χθεσινή απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρείας, ύστερα και από τις καταγγελίες της QCM και να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει αλλά και την προστασία των συναλλασσόμενων.
Πρώτον, θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.
Δεύτερον, έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.
Τρίτον, θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.
Τέταρτον, έχει ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.
QCM: Καμία εμπλοκή με άλλη ελληνική εταιρεία
«Η QCM δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη ελληνική εταιρία πλην της Folli Follie», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, δήλωση της QCM προκειμένου να διαψεύσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέα «επίθεσή» της σε άλλη ελληνική εταιρεία.
Η QCM συνεχάρη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άμεση παρέμβασή της στην υπόθεση της Folli – Follie ενώ άφησε μετέωρο το ερώτημα για την αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων και των καταγγελιών της.