Οι φορο-ράμπο ετοιμάζουν απόβαση σε τουριστικά θέρετρα
Πλάνο 53.000 ελέγχων μέσα στο καλοκαίρι
Και το όνομα αυτού: «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αργοσαρωνικός 2». Πρόκειται για το σχέδιο των θερινών εξορμήσεων των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που ετοιμάζονται να σαρώσουν νησιά και λοιπούς τουριστικούς προορισμούς, κραδαίνοντας τον πέλεκυ των «λουκέτων» και των προστίμων σε όσους επιδίδονται στο... σπορ της φοροδιαφυγής, δηλαδή σε όσους χρησιμοποιούν την ταμειακή μηχανή ως... διακοσμητικό.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή το φετινό σχέδιο προληπτικών ελέγχων νωρίτερα από πέρυσι, ήτοι από τις αρχές Ιουνίου, καθώς κοινή πεποίθηση είναι ότι η μάχη του ΦΠΑ αυτήν τη χρονιά θα δοθεί μέρα με τη μέρα, νιώθοντας την καυτή ανάσα των θεσμών, που ετοιμάζονται να «πυροβολήσουν» αν διαπιστώσουν ακόμα και υποψία αποκλίσεων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο στόχος για την εφετινή θερινή περίοδο είναι να διενεργηθούν 53.000 προληπτικοί έλεγχοι, δηλαδή περίπου 20.000 παραπάνω από πέρυσι, στόχος που κρίνεται εξαρχής ως εξαιρετικά απαιτητικός.
Οι λεπτομέρειες και οι τελικές οδηγίες στους «Ράμπο», που θα επιστρατευθούν σε όλη την επικράτεια, θα οριστικοποιηθούν εντός των ημερών, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός στηρίζεται στα εντυπωσιακά, περσινά ευρήματα, με παράλληλη διεύρυνση του κύκλου των ερευνών σε άλλες δραστηριότητες, πλην εστίασης.
Συγκεκριμένα, οι εφοριακοί δεν θα «χτυπούν» μόνο σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, αλλά θα γίνουν έφοδοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, κοινώς συναυλίες και πανηγύρια, όπου τα διπλά συμβόλαια και η απουσία φορολογικών στοιχείων είναι ο κανόνας.
Η διεύρυνση του κύκλου των ερευνών κρίθηκε αναγκαία μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία όχι μόνο των περσινών θερινών εξορμήσεων, αλλά και των αιφνιδιαστικών εφόδων σε ημέρες αργίας και εορτών. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι κυρίως σε δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Σαντορίνη) στήνονται ολόκληρα δίκτυα φοροδιαφυγής, που ξεκινούν από το φαγητό και φτάνουν έως τον καλλωπισμό και τη διασκέδαση, κυρίως για «βαριά» πορτοφόλια.
Το δεύτερο ποιοτικό στοιχείο του εφετινού στρατηγικού σχεδίου είναι ότι οι έλεγχοι δεν θα γίνουν στα «τυφλά», καθώς το πρώτο κύμα ελέγχων θα χτυπήσει εκεί όπου πέρυσι καταγράφηκαν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής: «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, υπεξαίρεση ΦΠΑ, «κρυφτούλι» με τους ελεγκτές, απόκρυψη εισοδημάτων, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των 5άστερων ξενοδοχείων, που υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν έσοδα περί τα 11 εκατ. ευρώ, για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Eλλιπής στελέχωση
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν όλους αυτούς τους ελέγχους, με δεδομένη την ελλιπή στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τους δύο νέους μνημονιακούς στόχους, που απαιτούν «χέρια». Κατ’ αρχάς, έως το τέλος του έτους δεν θα πρέπει να υπάρχει σχεδόν καμία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ που να εκκρεμεί πάνω από 90 ημέρες (!), ενώ, από την άλλη, θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση του stock των περίπου 340.000 ανεκκαθάριστων φορολογικών δηλώσεων -κυρίως τροποποιητικές-, εκ των οποίων οι 200.000 ανατρέχουν σε χρήσεις προ του 2013! Ο πονοκέφαλος για την ΑΑΔΕ γίνεται ακόμα πιο έντονος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ελάχιστοι εφοριακοί -είναι ζήτημα αν έφτασαν στους 20εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να αποσπαστούν κατά τους θερινούς μήνες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως νησιά, για να ενισχύσουν τα κλιμάκια των προληπτικών ελέγχων.
Ο βασικός λόγος είναι το μικρό budget που τους παρέχεται -λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας-, το οποίο δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ τον μήνα, κάτι που προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει το υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης στα ακριβά νησιά των Κυκλάδων.
Οι... κακές γλώσσες σημειώνουν, μάλιστα, ότι πέρυσι κάποιοι εφοριακοί που αποσπάστηκαν σε νησιά, περισσότερο πήγαν για... διακοπές παρά για ελέγχους κι αυτό είναι κάτι που θα επιχειρήσει να εμποδίσει φέτος η ΑΑΔΕ, δίνοντας αυστηρές οδηγίες και θέτοντας ποσοτικούς/ποιοτικούς στόχους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρής εφοριακού που πήρε φύλλο πορείας για μεγάλο νησί των Κυκλάδων, αλλά αρνήθηκε πεισματικά να συμμετάσχει σε κλιμάκια ελέγχου πέραν του ωραρίου της, ενώ σε άλλη περίπτωση άλλη εφοριακός μετέβη σε έτερο νησί των Κυκλάδων μετά του συνταξιούχου συζύγου της, με εμφανή... χαλαρή διάθεση.
Δημοσιεύθηκε στο moneypro, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαΐου 2018