Τι κι αν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δέχτηκε όσα του ζήτησαν οι δανειστές για να κλείσει την αξιολόγηση, πάλι δεν κατάφερε να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για σχετική πρόοδο αλλά επισημαίνει πως «θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Με άλλα λόγια, το Ταμείο δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε με τους στόχους για τα πλεονάσματα αλλά ούτε και με τις μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, το Ταμείο αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς και με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας «προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Δεδομένου ότι, παρά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Χίλτον, δεν έχει ληφθεί απόφαση για το χρέος, φαίνεται ότι σε έναν μήνα θα έρθουν αποφάσεις για το καθεστώς μεταμνημονιακής παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «ίσως την Τετάρτη ή Πέμπτη να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Όσα συμφώνησε ο Τσακαλώτος στο Χίλτον

«Χρειάστηκε να βάλουμε νερό στο κρασί μας» επισήμανε ο υπουργός που, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων. Τα μέτρα που συμφώνησε ο κ. Τσακαλώτος έχουν ως εξής.
2.«Σταδιακή» αύξηση των αντικειμενικών αξιών και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ. Όπως αποκαλύπτει το ΘΕΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί, οι νέες ξεκινήσουν θα ισχύσουν από τον ΕΝΦΙΑ φέτος αλλά οι αυξήσεις θα φανούν το 2019!

3.Εργασιακά: πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους), αλλά θα ενισχυθεί ιδιαίτερα και η μεσολάβηση (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνον αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).


1.Νέο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, όπου θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεόνασματα με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις αφορολογήτου το 2020. «Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», «πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής» στο Ασφαλιστικό, ήταν οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου και της υπουργού Εργασίας, στις συναντήσεις στο Χίλτον.
5. Κοινωνική Πολιτική: για να «χρυσώσει» τα μέτρα λιτότητας και τις φοροαπαλλαγές, συμφωνήθηκε από 1ης Ιανουαρίου του 2019 να καταβάλλεται επίδομα στέγασης 70-210 ευρώ το μήνα, για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

6. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31-12-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει και ιδιωτικά χρέη που έχουν ιδιοκτήτες μέλη εταιριών (πχ χρέη επαγγελματιών από στεγαστικό δάνειο κλπ) εφόσον επηρεάζουν την λειτουργία της επιχείρησης.


4.Ενέργεια: προχωρά η δπάσπαση της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα, ώστε οι δύο εταιρείες να διατεθούν προς αποκρατικοποίηση. Επίσης θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.