Κινήσεις τόνωσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Σεράγεβο
Την έναρξη λειτουργίας γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Σεράγεβο από την προσεχή Δευτέρα ανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ μιλώντας σήμερα στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ.
Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανάπτυξης της επιχειρηματικής συνεργασίας ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
Την ανταπόδοση της κίνησης με την τοποθέτηση εμπορικού ακολούθου στην πρεσβεία στην Αθήνα ανήγγειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Igor Crnadak ο οποίος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μεγάλος υποστηρικτής της πορείας της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.
Στην προοπτική ενεργειακής διασύνδεσης μέσω του αγωγού ΤΑΡ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, κ. Mirko Šarović. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών κυμαίνεται στο επίπεδο των 110 εκατ. ευρώ, που είναι πολύ χαμηλό και θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί. Αναφέρθηκε ωστόσο και στις δυσκολίες στην οδική, σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε: «Υπάρχει σημαντικό περιθώριο για αύξηση του διμερούς εμπορίου. Στη σημερινή συνάντηση μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να επεκτείνουμε αυτές τις ευκαιρίες. Μπορούν να δημιουργηθούν συμπράξεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επεξεργασία νερού, οι κατασκευές και τα δομικά υλικά. Προσβλέπω στην ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής μας σχέσης κατά την προσεχή περίοδο».
Η επιχειρηματική συνάντηση διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 60 επιχειρήσεις από τους κλάδους της ενέργειας, των δομικών υλικών, των κατασκευών και των υπηρεσιών.