Ποσειδώνια 2018: Η παγκόσμια ναυτιλία υποκλίνεται στην ελληνόκτητη
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου και φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της με ρεκόρ συμμετοχών και αύξηση 16% στις κρατήσεις του εκθεσιακού χώρου
Ρεκόρ συμμετοχών σημειώνουν τα φετινά «Ποσειδώνια», με τους διοργανωτές της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο να δηλώνουν πως περισσότερες από 1.850 εταιρείες εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 22.000.
Η αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή στη σημαντικότατη αυτή έκθεση, που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα και αποτελεί κομβικό ραντεβού της διεθνούς βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών, είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του εκθεσιακού χώρου κατά1.000 τ.μ. Το μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί ασφαλώς απόρροια των αυξημένων ελληνικών παραγγελιών για νέες ναυπηγήσεις και της ανάγκης εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πλοίων με νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, αλλά και προσαρμογής τους στους νέους, αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Κύριος πόλος έλξης παραμένει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας, με 61 ελληνικές εταιρείες να έχουν παραγγείλει πλοία συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων, σημειώνει ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., διοργανωτή της διετούς έκθεσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα του 2018 υπήρχαν περισσότερες από 260 παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων, με τις 105 παραγγελίες να έχουν δοθεί εντός του 2017. Τα πλοία αυτά θα συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς Tier ΙΙ και Tier ΙΙΙ, που εξασφαλίζουν ότι ο ελληνικός στόλος θα είναι ο πλέον σύγχρονος παγκοσμίως και θα συμμορφώνεται με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Αυτή η κινητικότητα αποδίδεται στην ανάγκη συμμόρφωσης με νέα δεδομένα, όπως η συμφωνία του IMO για τη μείωση των ρύπων, και νέους κανονισμούς, όπως την πρόσφατη κύρωση της σύμβασης για τη διαχείριση έρματος και τις νέες προδιαγραφές που θέτει η Αμερικανική Ακτοφυλακή ή νέους κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές SOx και NOx και τις απαιτήσεις MRV (Monitoring, Reporting and Verification), που επιτάχυναν τις επενδύσεις σε πλοία που θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), καθώς και στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών των πλοίων.
Χαρακτηριστικά, ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Capital Maritime & Trading, προβλέπουν ότι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί θα θέσουν σε αχρηστία το ένα τρίτο του σημερινού παγκόσμιου στόλου, εξέλιξη που ωθεί την επένδυση εκ μέρους τους 1,1 δισ. δολαρίων στην αναβάθμιση 71 πλοίων και την παραγγελία νέων.
Αυτό το κύμα παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων και αναβάθμιση του στόλου προσελκύει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία στα «Ποσειδώνια 2018», με τη συμμετοχή παλαιών και νέων εκθετών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Για άλλη μια φορά, τον εκθεσιακό χώρο των «Ποσειδωνίων» θα καταλάβουν περίπου 20 εθνικά περίπτερα και ιδίως αυτά των κορυφαίων ναυπηγικών κρατών, με κυρίαρχους τους παραδοσιακούς οίκους της Άπω Ανατολής, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Ναυτιλιακά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι και πολλά άλλα θα παρουσιάσουν για άλλη μια φορά την ευρεία γκάμα υπηρεσιών τους στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ παραδοσιακοί εκθέτες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία θα έχουν εντονότερη παρουσία από προηγούμενες χρονιές.
Ωστόσο, οι εθνικές συμμετοχές δεν περιορίζονται μόνο στα παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη, καθώς τα «Ποσειδώνια» καλωσορίζουν και νέους παίκτες, όπως το Λουξεμβούργο και τη Γεωργία, ενώ και η Πολωνία θα συμμετάσχει στην έκθεση για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο. Επίσης, τα περισσότερα κράτη σημαίας θα δώσουν το «παρών» στα «Ποσειδώνια», με τον Παναμά, τη Λιβερία, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τις Μπαχάμες, τις Νήσους Κέιμαν και το Παλάου, μεταξύ άλλων, να επιστρέφουν για άλλη μια φορά στη μεγάλη συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η έκθεση «Ποσειδώνια» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.