Η υποτιθέμενη «καθαρή έξοδος» σημαίνει αξιολόγηση κάθε τρεις μήνες...
Καθορίζοντας την μεταμνημονιακή εποχή
Καθώς πλησιάζει η ώρα που θα διαμορφωθεί οριστικά το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής -το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι κρίσιμο προς αυτό, αν όχι καθοριστικό- αρχίζουν να παίρνουν περιεχόμενο οι προθέσεις για το μετά.
Ο βασικότερος όρος που αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται είναι η περίφημη «ενισχυμένη εποπτεία»: Σημαίνει ότι ανά τρίμηνο μετά την έξοδο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, όπως μεταδίδει (και) το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στόχος είναι οι Βρυξέλλες να βρουν τρόπο να παρακολουθείται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ των προκλήσεων που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο αξιωματούχος της Κομισιόν που επικαλείται το ΑΠΕ υπογράμμισε τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή δημιουργίας νέων.
Μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίο έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.