Νέα σφαλιάρα από Bloomberg: Ελάχιστες οι διαφορές «μετά» το μνημόνιο
Σχήμα παίρνει η μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία»
Καθώς παίρνει μορφή η σχεδιαζόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» μετά το μνημόνιο, διαρροές στο πρακτορείο Bloomberg έρχονται να προστεθούν στα όσα έχουν φανεί τις τελευταίες ημέρες για στενή παρακολούθηση της Αθήνας και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, με τακτικές (ανά τρίμηνο) αξιολογήσεις ώστε να διασφαλιστεί πως η χώρα δεν θα αποκλίνει από την μέχρι τώρα πορεία.
Χαρακτηριστικά, το ρεπορτάζ του πρακτορείου την Τετάρτη ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας ίσως δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το παρόν, καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, αξιολογήσεις συμμόρφωσης και ακόμη και εκταμιεύσεις» -το τελευταίο αφορά κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και απαλοιφή επιτοκίων από ορισμένα δάνεια του προγράμματος.
Το πρακτορείο επικαλείται γνώση εσωτερικού εγγράφου των θεσμών εν όψει (και) του Eurogroup της Πέμπτης.
Το έγγραφο μιλά για τριμηναίες αξιολογήσεις των ελληνικών δημοσιονομικών από ελεγκτές του ESM, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
«Οποιοδήποτε περιθώριο της Ελλάδας να διαμορφώσει η ίδια τις πολιτικές της», αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο των θεσμών, θα περιορίζεται από «τη συνεχή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ώστε να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
Στην Ελλάδα, η οποία (συνεχίζει το κείμενο) θα καλείται να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα αμέσως επόμενα χρόνια τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, θα δοθούν ελαφρύτεροι όροι αποπληρωμής του χρέους -από τους οποίους, ωστόσο, τουλάχιστον κάποιοι θα είναι υπό τον όρο παραμονής σε σκληρή δημοσιονομική πορεία.
«Το καρότο για αυτήν την "ενισχυμένη εποπτεία" θα είναι ετήσιες εκταμιεύσεις από τα κέρδη που έχουν Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και την απαλοιφή τιμωρητικών επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια των πακέτων στήριξης, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο» υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.
«Εκταμιεύσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε ετήσιες ισόποσες δόσες περίπου των 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο, ή να μοιραστούν σε δύο υποδόσεις κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο» αναφέρει το έγγραφο.
Μεταξύ δε των υποχρεώσεων θα είναι και η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας.
Ως έμμεσο, επιπλέον «μαστίγιο» δίπλα στο «καρότο» θεωρείται η πίεση των αγορών στα ελληνικά ομόλογα -κάτι που, αντίστροφα, θα στοχεύει να αποκλιμακώνει η «ενισχυμένη εποπτεία» αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών.