Ψυχρολουσία Μοσκοβισί: Καθόλου απλή περίπτωση η μεταμνημονιακή Ελλάδα
Ενισχυμένη εποπτεία δείχνει και ο Γάλλος επίτροπος, ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Την ώρα που η κυβέρνηση περιμένει σωσίβιο από το Eurogroup μετά το ναυάγιο των Πρεσπών, έρχεται ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, να την προσγειώσει απότομα: «Δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Θα ήταν λάθος να προσποιούμαστε ότι η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου» δήλωσε στο Politico.
«Δεν θα πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα 'μεταμφιεσμένο' τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θέλω να πηγαίνει η τρόικα ή οι θεσμοί στην Αθήνα με άλλα κοστούμια. Αλλά προφανώς χρειάζεται να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις, δηλαδή μια ενισχυμένη εποπτεία» συνέχισε.
Ο ίδιος δεν κρύβει την αγωνία του για το Eurogoup της Πέμπτης: «Δεν είναι μια συνηθισμένη συνεδρίαση. Φανταστείτε να μη μπορέσουμε να βρούμε λύση. Τι μήνυμα θα στέλναμε στη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου;» αναρωτήθηκε.
Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να αποφασίσουν στο Eurogroup, είναι και το μέγεθος της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα -κάπου ανάμεσα στα 10 με 15 δισ. ευρώ- και η επαναγορά ακριβότερων δανείων, όπως από το ΔΝΤ, ώστε να κρατηθεί χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης.
«Τα 15 δισ. ευρώ είναι πιο πειστικός αριθμός από τα 10 δισ. και είναι ευκολότερη η επαναγορά με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα» εξήγησε ο Μοσκοβισί, αφήνοντας ανοικτά τα ενδεχόμενα.
Αναφορικά με το χρόνο επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων ο Μοσκοβισί είπε ότι χρειάζονται «ουσιαστικά, αλλά όχι γελοία» μέτρα. «Κάποιοι μιλούν για 15 χρόνια, κάποια για επτά, κάποιοι για 10. Οι διψήφιοι αριθμοί είναι καλύτεροι από τους μονοψήφιους».