Ο Γερμανός και ο Γάλλος «στρίμωξαν» τον Τσακαλώτο στο Eurogroup
Συνάντηση στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης, με τους υπόλοιπους αξιωματούχους σε αναμονή - Λαγκάρντ: «Θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο βράδυ οι συζητήσεις»
Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης -με τους υπόλοιπους αξιωματούχους να βάζουν σε «παύση» τις εργασίες.
Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδινε στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο της συνεδρίασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα όσο «έτρεχε» το Eurogroup.
Υποθέτω πως η συζήτηση θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο βράδυ» είπε η Λαγκάρντ.
Η επιμήκυνση των δανείων του ESFF (του δεύτερου δηλαδή μνημονίου) θα καθορίσει, εμμέσως, επίσης και το ύψος του λεγόμενου χρηματοδοτικού «μαξιλαριού»: Η Γερμανία δεχόταν πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, είχε προσέλθει με θέση για αρκετά χαμηλότερη περίοδο -κάνοντας τους παρατηρητές να εκτιμούν πως η τελική απόφαση θα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Προσερχόμενοι στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν προσπαθήσει να δώσουν θετικά μηνύματα για τη συνεδρίαση. Η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει ήδη από την προηγούμενη ημέρα την έκθεσή της για το ελληνικό πρόγραμμα, με το βλέμμα και στον καθορισμό των στόχων και των μέτρων ενισχυμένης εποπτείας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα οι διαρροές σε ξένα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να διαγράφουν την εικόνα της περίφημης «ενισχυμένης εποπτείας» μετά το μνημόνιο: Δημοσίευμα του Reuters είχε έρθει την Πέμπτη να προστεθεί σε προηγούμενα ανάλογα δημοσιεύματα (όπως εκείνο του Bloomberg προ ημερών) λέγοντας πως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα συνδεθεί με εκταμιεύσεις κεφαλαίων - πέραν των τακτικών αξιολογήσεων.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο βάσει του οποίου συνεδριάζει το Eurogroup την Πέμπτη και γνώση του οποίου επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το Reuters το έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρεται ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) από τα κέρδη, που διασφαλίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.