Νυχτερινός μαραθώνιος στο Eurogroup για χρέος και εποπτεία
Απανωτές συζητήσεις και διακοπές για να ξεπεραστούν τα αγκάθια
Μετά από πολύωρη διακοπή, κατά την οποία η συζήτηση είχε συνεχιστεί τμηματικά σε «πηγαδάκια», ξεκίνησε ξανά νωρίς τη νύχτα της Πέμπτης η κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα: Τα «αγκάθια» της επιμήκυνσης και, κατ' επέκταση, του «μαξιλαριού» αλλά και την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκαναν το Eurogroup να κολλήσει στον καθορισμό της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα συνοδεύεται από ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Μεταξύ των διμερών και των τριμερών συζητήσεων ήταν και εκείνη μεταξύ των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Η επιμήκυνση των δανείων του ESFF (του δεύτερου δηλαδή μνημονίου) θα καθορίσει, εμμέσως, επίσης και το ύψος του λεγόμενου χρηματοδοτικού «μαξιλαριού»: Η Γερμανία δεχόταν πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, είχε προσέλθει με θέση για αρκετά χαμηλότερη περίοδο μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών -κάνοντας τους παρατηρητές να εκτιμούν πως η τελική απόφαση θα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδινε στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο της συνεδρίασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα όσο «έτρεχε» το Eurogroup. «Υποθέτω πως η συζήτηση θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο βράδυ» είπε η Λαγκάρντ.
Προσερχόμενοι στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν προσπαθήσει να δώσουν θετικά μηνύματα για τη συνεδρίαση. Η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει ήδη από την προηγούμενη ημέρα την έκθεσή της για το ελληνικό πρόγραμμα, με το βλέμμα και στον καθορισμό των στόχων και των μέτρων ενισχυμένης εποπτείας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα οι διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει να διαγράφουν την εικόνα της περίφημης «ενισχυμένης εποπτείας» μετά το μνημόνιο: Δημοσίευμα του Reuters είχε έρθει την Πέμπτη να προστεθεί σε προηγούμενα ανάλογα δημοσιεύματα (όπως εκείνο του Bloomberg προ ημερών) λέγοντας πως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα συνδεθεί με εκταμιεύσεις κεφαλαίων - πέραν των τακτικών αξιολογήσεων - συνολικά 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.
Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.