To ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Τέλος Ιουλίου η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA)
Λέγοντας πως η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε να φανεί ότι παραμένουν ακόμη οι επιφυλάξεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την ανάλυση, ανέφερε πως η DSA «θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του 'Αρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο». «Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους... Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό» ανέφερε.
Μιλώντας για τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup έκανε λόγο για αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προσθέτοντας πάντως πως παρά την πρόοδο παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον.
Σε ερώτηση για την βιωσιμότητα του χρέους παρέπεμψε στις δηλώσεις της κ. Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέροντας πως οι παρεμβάσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκτηση πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν ορισμένες επιφυλάξεις.
Για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση ο κ. Ράις είπε ότι θα γίνεται μέσω μιας πολύ συνηθισμένης διαδικασίας για το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων (π.χ. Πορτογαλία, Κύπρος) .
Όπως διευκρίνισε δεν θα υπάρξουν τριμηνιαίες αξιολογήσεις αλλά κάτι «πιο ευέλικτο» ενώ παράλληλα θα υπάρχει η επίσης κανονική διαδικασία αξιολόγησης μέσω της ετήσιας έκθεσης του «άρθρου 4».
Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, το πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας περιλαμβάνει τριμηνιαίες (quartely, δηλαδή κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα) αναφορές, όπως αναφέρει και το ανακοινωθέν του Eurogroup (3o τμήμα) της περασμένης εβδομάδας για την Ελλάδα.