Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ισχνό ρυθμό τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει για την Ελλάδα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της περιόδου 2018-2019.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%). Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3%, το 2019. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ