Moody's: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν μέτριες, με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στο 2% για το 2018 και το 2019.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να αναβαθμιστεί, αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, σημειώνει ο οίκος Moody's στην ετήσια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη ισχυρότεροων και πιο διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους με πιο γρήγορους ρυθμούς, εκτιμά ο οίκος.
Όπως σημειώνει, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β3 με θετικές προοπτικές) υποστηρίζεται και από την ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους που επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας κατά το Eurogroup του Ιουνίου. Κι αυτό γιατί το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι διαχειρίσιμες για την επόμενη 10ετία, υποστηρίζοντας την επιστροφή της χώρας στη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά από μια δεκαετία δανεισμού από τον επίσημο τομέα.
Σύμφωνα με τον senior αντιπρόεδρο της Moody’s και συγγραφέα της έκθεσης, Kathrin Muehlbronner, «το πακέτο ελάφρυνσης χρέους είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική της κρίση. Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση των αιτιών της κρίσεως, όσο και την ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές της ευρωζώνης»
Σύμφωνα με το newmoney.gr, η Ελλάδα – πέραν των μεταρρυθμίσεων - χρειάζεται επίσης ισχυρότερες επενδύσεις ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι βιώσιμη μεσοπρόθεσμα. Επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, είναι πολύ αδύναμη σε σχέση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από ύφεση και κρίση, με τον σχηματισμό κεφαλαίου μόλις στο 40% των προ κρίσης επιπέδων.
Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν μέτριες, με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στο 2% για το 2018 και το 2019.
Όπως επισημαίνει, αδύναμος κρίκος της προσπάθειας ανάκαμψης παραμένει ο τραπεζικός τομέας, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο χαμηλής ποιότητας κεφαλαίου, υπό τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων assets από τα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί ως το τέλος του 2019.
Στο βασικό σενάριο της Moody's το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας (περίπου 180% του ΑΕΠ) θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019 και μετά, ωστόσο θα παραμείνει πολύ υψηλό για πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους στις αρχές του 2030.
Στους κινδύνους που διαβλέπει ο οίκος για την αξιολόγηση χώρας είναι η πιθανότητα εκτροχιασμού της ελληνικής κυβέρνησης άπω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των πιστωτών και η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή ακόμα και επανάληψη των διαφωνιών με τους επίσημους πιστωτές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνει ο οίκος, θα τεθεί σε κίνδυνο η στήριξη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα..
Σε κάθε περίπτωση, όρος των μέτρων ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, αποτελεί η στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές γεγονός που για τη Moody's αποτελεί «credit positive» καθώς έτσι εξασφαλίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.