«Σφαλιάρα» από το Γραφείο Προϋπολογισμού: Μην ξεφύγετε, μην κάνετε φιέστες
«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη»
Αυτοσυγκράτηση και ευθύνη ζητά από την κυβέρνηση το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής που προειδοποιεί ότι η 21η Αυγούστου δεν ενδείκνυται για φιέστες, παροχές και οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφέρθηκε στον κίνδυνο το τέλος του 3ου Μνημονίου να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. «Θα αυξηθεί η πίεση για επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα είναι πρόβλημα, σημείωσε.
«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» συμπλήρωσε, «καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο από τις αγορές, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με καχυποψία».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη και το Γραφείο Προϋπολογισμού, στα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές «δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως, όπως είπε, η χώρα «έχει την πολυτέλεια να περιμένει»… Εμμέσως βάζουν «πάγο» έτσι και στις πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτου αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg ότι μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογο και τον Σεπτέμβριο κιόλας.
Ωστόσο στην Έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού επικρίνει ιδιαίτερα το ΔΝΤ επειδή οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το Ταμείο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης».
Μάλιστα, ενώ το Ταμείο επιμένει στα μέτρα που έχει ζητήσει (μείωση συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου το 2020) και υποστηρίζει στην πρόσφατη Έκθεσή του πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα εάν δεν τις εφαρμόσει, δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα τυχόν μη εφαρμογή τους.
Σημειώνεται πως οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄εξάμηνο φέτος είναι 600 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το α΄εξάμηνο του 2017. Παρόλα αυτά εκφράζει ανησυχία επειδή στο α΄τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία και αυτό «χρήζει προσοχής» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.