Σκόνη και θρύψαλα το success story του Μαξίμου
Η Ελλάδα θα παραµείνει στη «µέγγενη» της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόµα, είναι η κοινή εκτίµηση ξένων αναλυτών
Η επικοινωνιακή φιέστα την οποία έστησαν Αθήνα και Βρυξέλλες για να γιορτάσουν την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνηµόνια κάθε άλλο παρά έπεισε τους ξένους αναλυτές και δηµοσιογράφους. Με ένα µπαράζ δηµοσιευµάτων, οι µεγαλύτερες και εγκυρότερες εφηµερίδες του εξωτερικού αποδόµησαν πλήρως το δήθεν success story και ξεσκέπασαν την υποκρισία των πανηγυρισµών. Η Ελλάδα θα παραµείνει κλεισµένη στη φυλακή του χρέους για τα επόµενα 42 χρόνια, ενώ τα µέτρα λιτότητας τα οποία υπέγραψε η σηµερινή κυβέρνηση θα βαραίνουν τη χώρα για µια γενιά ακόµα. Για τους νέους που έπαψαν ακόµα και να ονειρεύονται και για τους µακροχρόνια ανέργους, που δεν πρόκειται ποτέ πια να βρουν µια κανονική δουλειά, η 21η Αυγούστου δεν είναι το τέλος εποχής που παρουσιάστηκε, προσπαθούν να εξηγήσουν οι ξένοι δηµοσιογράφοι, χρησιµοποιώντας άλλοτε τις ανθρώπινες ιστορίες που άφησε πίσω της η κρίση και άλλοτε τους ψυχρούς αριθµούς.
Οι χιλιάδες λέξεις που γράφτηκαν στον ξένο Τύπο την τελευταία εβδοµάδα συνοψίζονται µε τον καλύτερο τρόπο στο σκίτσο που αφιέρωσε στην Ελλάδα ο βρετανικός «Guardian». «Τα καλά νέα της ηµέρας: Η Ελλάδα βγαίνει από τη λιτότητα!», γράφει ο τίτλος, καθώς ένας σκελετός πανηγυρίζει κρατώντας στα χέρια του µια ελληνική σηµαία, µε φόντο ένα βοµβαρδισµένο τοπίο .
«Πολλοί Ελληνες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι αυτό είναι πραγµατικά το τέλος µιας εποχής», διαπιστώνει η «Wall Street Journal», εξηγώντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει πια παραδοθεί στην απαισιοδοξία και τον θυµό. «Η λιτότητα θα συνεχιστεί για µια γενιά, υπό τους όρους της συµφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση µε τους πιστωτές», σηµειώνει η αµερικανική εφηµερίδα. Αλλωστε πίσω από τα πρώτα σηµάδια της οικονοµικής ανάκαµψης κρύβεται η ανεπανόρθωτη ζηµιά που άφησε πίσω της η κρίση: Πολλοί από τους µεγαλύτερους σε ηλικία ανέργους δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ ξανά «full time», ενώ οι νέοι αποδέχονται σιγά-σιγά την πραγµατικότητα, ότι δεν έχουν καµία ελπίδα να επιτύχουν το επίπεδο ζωής των γονιών τους ή έστω να έχουν επαρκή εισοδήµατα για να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια. Οπως εξηγεί και ο «Guardian», το παλιό κοινωνικό συµβόλαιο ανάµεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς έχει πια διαρραγεί. «Οι ψηφοφόροι κάποτε πίστευαν ότι, εάν δούλευαν σκληρά, θα κέρδιζαν έναν αξιοπρεπή µισθό και το κράτος θα τους φρόντιζε στις δύσκολες στιγµές. Εάν αυτή η πεποίθηση δεν στέκει πια, ο λόγος είναι τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια», σηµειώνει η βρετανική εφηµερίδα.
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
«Υστερα από οκτώ και πλέον χρόνια στη µονάδα εντατικής θεραπείας, θα έπρεπε ο ασθενής να είναι πιο υγιής από πριν. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνέβη το αντίθετο. Η χώρα είναι εξασθενηµένη, οι άνθρωποι αποθαρρυµένοι», είναι η περιγραφή που κάνει η γερµανική «Handelsblatt».
«Για πολλούς Ελληνες -και ειδικά τους νέους- η ζηµιά έχει ήδη γίνει», συµφωνεί το BBC, µε το σχετικό ρεπορτάζ να επικαλείται δηµοσκόπηση, σύµφωνα µε την οποία τα τρία τέταρτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόµο, ενώ 9 στους 10 προβλέπουν ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο των δηµόσιων οικονοµικών για χρόνια.
«Η Ελλάδα θα αντιµετωπίζει τις συνέπειες της λιτότητας για δεκαετίες, καθώς θα αποπληρώνει το τεράστιο χρέος των 322 δισ. ευρώ, έστω και µε πολύ χαµηλά επιτόκια», συνηγορεί ο «Independent», θυµίζοντας ότι τα τεχνικά κλιµάκια των πιστωτών θα πραγµατοποιούν επισκέψεις στην Αθήνα κάθε τρίµηνο, για να διασφαλίσουν ότι η χώρα επιτυγχάνει τους δηµοσιονοµικούς στόχους που έχουν συµφωνηθεί µέχρι και την αποπληρωµή των τελευταίων από τα δάνεια διάσωσης, το 2060. «Οι διάδοχοι της τρόικας ήδη προελαύνουν. Στις 10 Σεπτεµβρίου η Ε.Ε. θα στείλει την πρώτη αποστολή ελεγκτών», θυµίζει η γερµανική εφηµερίδα «FAZ».
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Παρά τα πρωτογενή πλεονάσµατα, τα χέρια της Αθήνας είναι δεµένα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας, επιβεβαιώνει η «Telegraph», καθώς η Ελλάδα έχει ήδη νοµοθετήσει τα µέτρα για το 2019 και το 2020 και θα παραµείνει υπό εποπτεία για αρκετά χρόνια. «Η βελτίωση των οικονοµικών δεικτών δεν µεταφράζεται ακόµα σε χειροπιαστές βελτιώσεις στην καθηµερινή ζωή των Ελλήνων», προσθέτει το δηµοσίευµα. Αντίθετα, η «Frankfurter Rundschau» προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιµέτωπη τα επόµενα χρόνια µε µια νέα έκρηξη της φτώχειας, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες που αναγκάζονται σήµερα να απασχολούνται µόνο «part time», δεν έχουν σχεδόν καµία πιθανότητα να κατοχυρώσουν αξιόλογα συνταξιοδοτικά δικαιώµατα. Αυτοί αποτελούν µια κοινωνική ωρολογιακή βόµβα, προειδοποιεί η εφηµερίδα της Φρανκφούρτης.
Οι περισσότερες από τις αναλύσεις επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις φτωχές προοπτικές της Ελλάδας στη λανθασµένη συνταγή για την οποία επέµειναν κυρίως οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Χωρίς να ξεχνούν, βέβαια, και το τεράστιο κόστος που άφησε πίσω της η εποχή Βαρουφάκη.
«Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ελληνες προσπαθούν να “πουλήσουν” επικοινωνιακά το τέλος του Μνηµονίου, αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για εορτασµούς», είπε στο CNBC ο Κονσταντίν Φρέιζερ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard. «Πριν να ανοίξετε τις σαµπάνιες, είναι σηµαντικό να θυµάστε ότι η Αθήνα παραµένει υποδουλωµένη στους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι απέτυχαν να βάλουν την οικονοµία σε µια σταθερή βάση», διασαφηνίζει στους αναγνώστες του το Reuters.
«Παρότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραµµα διάσωσης, παραµένει υπόλογη στους Ευρωπαίους πιστωτές και τα τεράστια δάνεια που της έχουν δώσει», θυµίζει το πρακτορείο, εξηγώντας ότι το χρέος του 180% του ΑΕΠ καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών και την αναγκάζει να δείξει την καλύτερή της συµπεριφορά, διατηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσµατα όχι µόνο για µερικά χρόνια, αλλά έως το 2060. «Στην πραγµατικότητα, ακόµα και το να µιλά κανείς για αποφοίτηση της Ελλάδας από το πρόγραµµα διάσωσης είναι µια υπερεκτίµηση της προόδου που έχει γίνει», σπεύδουν να σηµειώσουν οι «Financial Times».
Η Ελλάδα παραµένει υπό τον έλεγχο των πιστωτών, αφού η µόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι η µετατροπή του ελληνικού προβλήµατος από οξύ σε χρόνιο. Για το Bloomberg, τα επίπεδα της λιτότητας, στα οποία έχει συµφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση µε τους πιστωτές, είναι αδύνατα.
«Η Ελλάδα πρέπει να εµφανίζει πρωτογενές πλεόνασµα στο 3,4% του ΑΕΠ για µία δεκαετία και µετά στο 2,2% έως το 2060. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει καταφέρει καµία χώρα της ευρωζώνης µε τόσο επισφαλή οικονοµική ιστορία», σηµειώνει το editorial του διεθνούς πρακτορείου, εξηγώντας ότι η πραγµατική ελάφρυνση του χρέους, και µάλιστα το ταχύτερο δυνατό, είναι η προφανής λύση.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 25/08/2018