Με διαδικασίες εξπρές οι αυτόματες κατασχέσεις για τα χρέη στην εφορία
Και για ποσά άνω των 500 ευρώ
Με διαδικασίες εξπρές επισπεύδονται οι κατασχέσεις από την η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για όσους έχουν οφειλές στην Εφορία.
Με τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου να υπερβαίνει τα 1,7 εκατ. άτομα και την κυβέρνηση να μη θέλει την παρέκκλιση στα δημόσια οικονομικά, η ΑΑΔΕ επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος.
Αμέσως μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη, το σύστημα θα ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.
Οι διαδικασίες θα δρομολογούνται και για απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ για τα οποία επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια του κατάλληλου λογισμικού, ενώ με απόφαση που υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής συγκροτείται 12μελής Συντονιστική Επιτροπή για τη διοίκηση, τη διαχείριση, τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης υλοποίησης του προγράμματος «Κεντρικοποίηση της Είσπραξης» στην Α.Α.Δ.Ε, σε θέματα είσπραξης φορολογικών και τελωνειακών οφειλών.
Το πληροφοριακό σύστημα θα περιλαμβάνει:
- Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών
- Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών
- Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
- Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης
- Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.