Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να λύση το «σταυρόλεξο» των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σενάριο της δημιουργίας μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού» που θα εγγυάται για τις απώλειες των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Όμως δύσκολα θα περάσει από την Κομισιόν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, περί σύστασης εταιρείας η εταιρειών ειδικού σκοπού που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Θεσμοί και κυβέρνηση τρέχουν για να λύσουν το μείζον πρόβλημα των τραπεζών, πριν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και μαζί και η οικονομία βρεθούν πάλι στο σημείο μηδέν.

Οι τράπεζες

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10-15 δισ. ευρώ για την τριετία 2019-2021. Αυτοί είναι άλλωστε οι στόχοι μείωσης των επισφαλειών που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Οι τράπεζες περιγράφουν με ακρίβεια τις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν σε ετήσια βάση έως και το 2021, καθώς και τις δεξαμενές δανείων από τις οποίες θα προέλθουν τα προς τιτλοποίηση δάνεια. Με βάση τις ίδιες πηγές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα τιτλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).

Με τις τιτλοποιήσεις οι τράπεζες εξασφαλίζουν δύο οφέλη: πρώτον τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα τιμολογηθούν κοντά στην καθαρή λογιστική τους αξία και δεύτερον εξασφαλίζουν επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλους με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

Η πρόταση της ΟΤΟΕ

Στην πρότασή της την οποία έχει καταθέσει από το 2015 επανήλθε σήμερα η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) αναφορικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια που τις επιβαρύνουν.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των τραπεζών και οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, έφεραν στην επιφάνεια υπαρκτά σοβαρά προβλήματα, που συνθέτουν ένα θολό και ασαφές τοπίο στις τράπεζες. Παράλληλα, επισημαίνει πως «η κυβερνητική απουσία από τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό κλάδο και οι ευθύνες της γιατί οι τράπεζες δεν λειτουργούν «ως εργαλείο» στήριξης της πραγματικής οικονομίας, «δεν σώζονται» ούτε από τις καθησυχαστικές δηλώσεις Υπουργών, ούτε από «ιδέες λύσεων» που τώρα ανακαλύπτουν».

Σε αυτό το πλαίσιο η ΟΤΟΕ τονίζει πως εδώ και τρία χρόνια έχει επισημάνει τη βραδυφλεγή βόμβα των «κόκκινων» δανείων που υπάρχουν σε όλες τις τράπεζες και έχει προτείνει λύσεις τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το κεντρικό πρόβλημα όλων των τραπεζών είναι τα κόκκινα δάνεια και πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά, αποφασιστικά και στο σύνολό του, με ενιαίο και ξεκάθαρο τρόπο από όλες τις τράπεζες.

Έτσι, με αφορμή τις πρόσφατες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η ΟΤΟΕ επαναφέρει την πρότασή της η οποία περιλαμβάνει τη «δημιουργία ενός Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών και Στεγαστικών Δανείων, με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών, του ΤΧΣ και ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα δίνει λύσεις με αρχές και κανόνες κοινωνικής ευαισθησίας».

Πηγή:in.gr