Πως να αμυνθείτε από το «τσουνάμι» πλειστηριασμών
Τι πρέπει να κάνετε για να «γλιτώσετε» στο παρά ένα το ακίνητό σας αλλά και τις καταθέσεις σας
Μετά το «γκάζι» που πατάει στις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανεβάζει ταχύτητες και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο για εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων δηλαδή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς. Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.
Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες επί της είσπραξης των χρεών υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία (Κτηματολόγιο κ.λπ.) περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση.
Πως σταματάνε οι πλειστηριασμοί
Για να εισπραχθούν απλήρωτοι φόροι και απλήρωτες εισφορές θα εκποιούνται τα πάντα από κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ.
Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να παγώσουν τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών τους στοιχείων και άλλα αναγκαστικά μέτρα.
Αρκεί να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με το είδος της οφειλής και να την εξυπηρετούν. Δηλαδή να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης.
Πώς να γλιτώσετε τις καταθέσεις σας
Από τις τράπεζες κατάσχονται αυτόματα για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.
Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες». Στη συνέχεια θα υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.
Καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας.
Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.
Έτσι, σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2500 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ. Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς, κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.
Πηγή:in.gr