Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό
Για «δυο σενάρια στη συσκευασία του ενός» κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ενα και κοινό είναι το σενάριο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος απάντησε στην αντιπολίτευση κατά την συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή, σχετικά με τις διαφορές που αποτυπώνονται όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι δύο τα προσχέδια, ένα και κοινό το περιεχόμενο», ενώ εξήγησε ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας να καταθέτει ένα προσχέδιο στην Βουλή και ένα στην Κομισιόν, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, «η μορφή του προσχεδίου είναι κοινή και κλειδωμένη για όλα τα κράτη μέλη».
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος διερωτήθηκε πώς εξηγείται το γεγονός ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στο 3,56% του ΑΕΠ, ενώ στο προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρωτογενές είναι 3,9% του ΑΕΠ. Απαντώντας ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι στο δεύτερο κείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη μετατρέπονται σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας και ως εκ τούτου προκύπτει μια διαφορά της τάξης του 0,1 με 0,2%.
Ενώ ανέφερε ότι η μορφή του προσχεδίου έχει δύο πυλώνες: το σενάριο βάσης, για το οποίο έχει μιλήσει και ο Ευ. Τσακαλώτος, που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία νομοθετική παρέμβαση και εκείνο όπου υπάρχει η περιγραφή των παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυο σενάρια στη συσκευασία του ενός». «Κι επειδή είπατε να μη μιλάμε για δύο σενάρια – μιλάει για δυο σενάρια ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής», επισήμανε στον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος ακούστηκε να σχολιάζει για τον Φρ. Κουτεντάκη «κάνει λάθος». Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι «το κύκνειο άσμα της σημερινής διακυβέρνησης». «Σφραγίζει το τέλος ενός 4ετούς κύκλου που τον χαρακτηρίζει αυταπάτη, ανευθυνότητα, τυχοδιωκτισμός, αναποτελεσματικότητα και ιδεοληψίες», υπογράμμισε.