Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το περίφημο αυτό σύνθημα έγινε προεκλογική σημαία του και τον βοήθησε να έρθει στην εξουσία. Σήμερα το σύνθημα έχει ξεχαστεί. Κανείς πλέον στην κυβέρνηση δεν μιλάει για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Σε διάστημα σχεδόν ενός έτους εκποιήθηκαν 11.159 ακίνητα οφειλετών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους παίρνουν σειρά ακόμα 3.776 ακίνητα. Τον Νοέμβριο, ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει και για τους φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία, καθώς θα αρχίσουν πάλι να εκποιούνται κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 11.713 πλειστηριασμοί. Τα ακίνητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αν και από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Συνολικά, μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 511 πλειστηριασμοί κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη).

Τον τελευταίο χρόνο, οι οφειλέτες σε τράπεζες, Εφορία και δήμους είδαν να χάνουν με ένα κλικ κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία και αποθήκες.

Σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί ή κάποιας νέας δικαστικής απόφασης. Συνολικά έχουν ανασταλεί 3.246 πλειστηριασμοί, ενώ 210 ματαιώθηκαν.

Το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι τράπεζες στην ίδια ώρα που πατούν το γκάζι στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων τρέχουν γρηγορότερα και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στο σφυρί 3.959 ακίνητα. Σχεδόν 4.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί για να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτούς, 3.776 αφορούν ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 601 κατοικίες, 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 145 καταστήματα, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν γραφεία, οικόπεδα, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, αγροτεμάχια κ.ά. Επίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1.676 εκποιήσεις για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 με τη λίστα να εμπλουτίζεται καθημερινά.

Την ίδια ώρα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές. Ο στόχος προφανής.

Να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών. Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, έπειτα από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Ο εφιάλτης επιστρέφει. Το φάντασμα των πλειστηριασμών επιστρέφει πιο έντονα τον Νοέμβριο για τους οφειλέτες της Εφορίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παράλληλα με το μπαράζ κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει, βάζοντας στο χέρι τραπεζικές καταθέσεις όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, πατάει το γκάζι και των πλειστηριασμών ακινήτων. Τον επόμενο μήνα εκποιούνται 29 ακίνητα φορολογουμένων με οφειλές στην Εφορία. Μεταξύ αυτών και το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Βουκουρεστίου, στο Κολωνάκι, που στέγαζε την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος χρωστά περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ μόνο στην Εφορία. Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά βγαίνει στο σφυρί στις 21 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης 1.800.000 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο νεοκλασικό ακίνητο υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί είναι κατοικίες, γραφεία, αγροτεμάχια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες. Ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει.

Πηγή:tanea.gr