Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» προς κατάργηση ο νόμος Κατσέλη
Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως τραγική ειρωνεία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προχωρά στην αλλαγή και όχι στην παράταση του «νόμου Κατσέλη» που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010.
Ας θυμηθούμε μάλιστα τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής ομιλίας, στις 23 Ιανουαρίου 2015.
Έτσι, μετά το μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις χιλιάδες κατασχέσεις, η Κυβέρνηση βρέθηκε τελικά στο σημείο που απέφευγε και μάλιστα με υπογραφή του κόμματος, το οποίο πολέμησε όσο κανένα άλλο τους πλειστηριασμούς
Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη ισχύει έως το τέλος του 2018 και επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς το… τέλος του νόμου και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.
«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έως στο τέλος του χρόνου.
Όσο για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας, ο κ. Δραγασάκης ενδεικτικά ανέφερε ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.
«Φρένο» από Βρυξέλλες
Αρνητικοί εμφανίζονται παράλληλα οι πιστωτές στο αίτημα της Ελλάδας να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη για ακόμη ένα έτος, μέχρι το τέλος του 2019 δηλαδή , παρά το γεγονός ότι έχει προταθεί η ένταξη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι τράπεζες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.