Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολογία
Ουραγός στις επενδύσεις η χώρα-Φρένο στα αισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εκθέσεων μελών του Γραφείου
Απαισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες είναι τα συμπεράσματα των μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση των εκθέσεών τους για την πορεία της οικονομίας το 2018 στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό στις επενδύσεις.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε ότι «στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών δηλαδή ΦΠΑ και ΕΦΚ είμαστε στην 1η θέση με διαφορά με 15,8% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 11,9%» ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο συντελεστής φορολόγησης εισοδημάτων σε σχέση με την Ε.Ε.
Αναφορικά με το εκρηκτικό μείγμα φόρων και εισφορών, ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 37,3% και η Ελλάδα στο 38,6% επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα μας παρουσιάζει την πιο ακραία μεταβολή από το 2007 εως σήμερα.
Σχετικά πάντως με τις καταγγελίες περι υπερφορολόγησης ο επικεφαλής του Γραφείου είπε πως «Αν πει κανείς ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται σε σχέση με το παρελθόν η απάντηση είναι ναι. Το φορολογικό βάρος έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν την κρίση. Όμως πριν την κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ήταν μικρότερα από της ΕΕ. Σήμερα η χώρα μας είναι κοντά στον μέσο όρο φορολόγησης της ΕΕ. Αρα η ορθότερη ερώτηση είναι ποιοι πληρώνουν τους φόρους και αν υπάρχει σωστή κατανομή των βαρών».
Παράλληλα, ο κ Κουτεντάκης υποστήριξε ότι οι διεκδικήσεις αναδρομικών δημιουργούν δημοσιονομικό ρίσκο.
Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Γραφείου και επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε πως στον τομέα των επενδύσεων «Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων δεν θα αυξήσουν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας».
Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης της ανεργίας στο 15%, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση σε 4 – 5 χρόνια εφόσον διατηρούνται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 2% – 2,5%.