Εκπνέει ο νόμος Κατσέλη: Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες χαμηλής αξίας
Στη διακεκαυμένη ζώνη των κατασχέσεων κινδυνεύουν να μπουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Τέλος και στο τραπεζικό απόρρητο
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του νόμου Κατσέλη που εξαιρεί από την εκποίηση περουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.
Από τις αρχές του νέου έτους οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου που ήταν το τελευταίο καταφύγιο του υπερχρεωμένου πολίτη και έσωσε χιλιάδες ακίνητα από τους πλειστηριασμούς, παύουν να ισχύουν, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να βρεθεί κυριολεκτικά στον «αέρα’.
Η τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επιτύχει την παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο ή για έξι μήνες.
Μάλιστα, αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση, οποία ήρθε στην εξουσία με το σύνθημα, «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», είναι οι θεσμοί να απορρίψουν το μεταβατικό στάδιο που ζητά ακόμα και με αυστηρότερα κριτήρια και από 1ης Ιανουαρίου 2019 να μην υπάρχει πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.
Από την πλευρά τους οι δανειστές δεν φαίνονται ιδιαίτερα θετικοί σε ενδεχόμενη παράταση με τις ισχύουσες προϋποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επικεντρώνουν την κριτική τους στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες προσφεύγουν στην προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη για να μην έλθουν σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες για τα δάνειά τους, καθώς από τη στιγμή που θα καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες διευθέτησης του δανείου από τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως θα επιχειρήσει να επιτύχει έναν συμβιβασμό και το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μια μικρή παράταση κατά πάσα πιθανότητα έως και τον Ιούνιο του 2019, του νόμου Κατσέλη, ώστε να δοθεί χρόνος για την αντικατάστασή του με ένα νέο μοντέλο προστασίας
Ωστόσο, εάν δοθεί παράταση, η συμφωνία θα περιλαμβάνει μεγάλο «κούρεμα» της προστασίας που ισχύσει σήμερα, με τον πήχη ως προς την αξία της πρώτης κατοικίας να μπαίνει πολύ πιο χαμηλά από το όριο των 280.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα επίπεδα των 100.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Σε αυτό συμφωνούν και οι Τράπεζες, ο οποίες, ήδη, ανεξαρτήτως του νόμου Κατσέλη έχουν αποφασίσει να προχωρούν από το νέο έτος σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας άνω των 80.000 ευρώ
Να σημειωθεί ότι στο ηλεκτρονικό «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα όλων των ειδών αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία από αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη κόκκινων δανειοληπτών.
Τέλος και στο τραπεζικό απόρρητο
Και μέσα σε όλα αυτά υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου είναι οι δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Στην περίπτωση που φέρουν αντίρρηση, θα τίθενται εκτός νόμου, χάνοντας την προστασία.
Η σχετική ρύθμιση έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής των στρατηγικών κακοπληρωτών από το να βρουν καταφύγιο στον νόμο.
Με την αποδοχή της άρσης του τραπεζικού απορρήτου ξεκινά και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς των εν λόγω δανειοληπτών και τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων του Τειρεσία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι τράπεζες.