Μαθηματικά Τσίπρα: Αύξηση κατώτατου το 2019 και εξαφάνιση το 2020
Σε προεκλογικό χαρτζιλίκι μετατρέπεται η αύξηση του κατώτατου μισθού που το 2020 θα φτάσει τα... 0,55 ευρώ
Μπορεί χιλιάδες εργαζόμενοι να δουν μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη τους με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου πλην όμως, αυτά θα «εξαϋλωθούν» από τις αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο» προαπαιτούμενο, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις διαθέσεις των θεσμών που βρέθηκαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες.
Ενδεικτικά τα παραδείγματα που παραθέτει το insider.gr:
Για τον άγαμο, το αφορολόγητο θα μειωθεί από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ και ακολούθως θα μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ.
Για τον έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από τα 1.950 ευρώ στα 1.300 ευρώ.
Για τον έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου θα περιοριστεί από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ.
Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου θα συρρικνωθεί από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.
Στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ετήσιο εισόδημα 9.100 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει φόρο 730 ευρώ για το εισόδημά του. Ο ίδιος εργαζόμενος έως σήμερα δεν πλήρωνε φόρο. Αυτό διότι είχε ετήσιες μεικτές αποδοχές 8.204 ευρώ, με αφορολόγητο στα 8.636,36 ευρώ.
Εάν λοιπόν ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, το καθαρό όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα είναι σε ετήσια βάση 166 ευρώ (896 ευρώ η διαφορά αποδοχών-730 ευρώ ο φόρος). Σε μηναία βάση το όφελός θα είναι μόλις 13,8 ευρώ, ενώ σε ημερήσια βάση (25 εργάσιμες ημέρες) μόλις 0,55 ευρώ...
Η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί σοβαρές επιφυλάξεις από τις επιχειρήσεις, ενώ και οι θεσμοί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων στην Αθήνα είχαν ζητήσει συγκρατημένες αυξήσεις με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες, στην προηγούμενη έκθεσή τους για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, προτείνοντας ανάλυση των συνεπειών της στην απασχόληση.
«Σε θετική κατεύθυνση η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά βρίσκεται μακριά από τα 751 ευρώ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΓΣΕΕ.
Σημείωσε πως με τη μείωση του αφορολόγητου οι εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ενάμιση μισθό σε φόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Γιώργος Καββαθάς. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν αναγκαία δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1. Είπε όμως πως εάν μειωθεί το αφορολόγητο, οι αυξήσεις θα χαθούν σε φόρους και ζήτησε το αφορολόγητο να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Ενστάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε παρουσίασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.
«Το βλέπουμε θετικά, αλλά η πρώτη προϋπόθεση ήταν να γίνει ομαλά και να μην σοκάρει την αγορά» είπε ο κ. Καρανίκας. Σύμφωνα με τον ίδιο «έπρεπε να συνοδευτεί με κάτι και για εμάς π.χ. με μείωση του εργοδοτικού κόστους».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «προστίθεται στο δικό μας το πορτοφόλι άλλο ένα βάρος». «Το πρόβλημα παραμένει σε εμάς, δεν έχουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη ώστε να μπορεί εύκολα να βγαίνει κάτι από παραπάνω από το πορτοφόλι της μικρής επιχειρήσης» πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ΕΣΕΕ «συμφωνεί απόλυτα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού».
Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα, δηλαδή ποσοστό 33,65% του συνόλου.
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9%), διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, πάντα μεικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.
Επί παραδείγματι, κάποιος εργαζόμενος που έπαιρνε 492 ευρώ μηνιαίως καθαρές αποδοχές θα παίρνει πλέον 546 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 54 ευρώ αύξηση.
Παράλληλα, οι αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, και θα υπάρχει αναπροσαρμογή.
Tο επίδομα γάμου, που σήμερα ανέρχεται σε 58,6 ευρώ μηνιαίως, θα αυξηθεί στα 65 ευρώ τον μήνα.