Τελευταία προσπάθεια για κυβέρνηση -τράπεζες με φόντο τον νόμο Κατσέλη
Σήμερα στις 18:00 η κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις θα έχουν σήμερα στις 18:00 κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Μάλιστα αποτελεί τόσο σημαντικής σημασίας η σημερινή συνάντηση είναι ιδιαίτερα πιθανή και η παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Οι σίγουρες παρουσίες τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης θα είναι του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.
Μέχρι στιγμής, οι θέσεις κυβέρνησης – τραπεζών αποκλίνουν σημαντικά για το εύρος και την μορφή προστασίας που θα πρέπει να παρέχει ο νέος νόμος Κατσέλη και η διάσταση απόψεων προϊδέαζε ότι η κυβέρνηση θα υπέβαλε μονομερώς την πρότασή της στους "θεσμούς".
Στην πορεία, διαφάνηκε ότι διάσταση απόψεων επικρατεί και εντός κυβέρνησης, με τον Υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη να τάσσεται υπέρ της ευρείας παροχής προστασίας με το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να επισημαίνει την ανάγκη προσοχής στους χειρισμούς με τον ν. Κατσέλη και τα NPLs ώστε να μην ανοίξει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο να τονίζει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δουν τις τράπεζες σοβαρά.
Ουσιαστικά στο τραπέζι θα πέσει μια πρόταση με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- Προστασία θα έχουν οι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας θα είναι έως 100.000 ευρώ και το εισόδημά τους δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Προστασία, με το νέο πλαίσιο, σημαίνει ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους (με επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο και ενδεχομένως κούρεμα) και επιπλέον θα πάρουν επιδότηση από το Δημόσιο για τη δόση που θα προκύψει από τη ρύθμιση.
- Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ)
- Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί να πληρούνται, όπως και στην περίπτωση των στεγαστικών του σημείου 2, τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του εισοδήματος.
- Η ρύθμιση και τα χαρακτηριστικά της (κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου) θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.
- Το κούρεμα, όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για εξυπηρέτηση της ρύθμισης.
- Η επιμήκυνση του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος ηλικίας του δανειολήπτη.
- Το επιτόκιο θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.
Οι συμβιβασμοί των δύο πλευρών
Η πρόταση διαμορφώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε διαβουλεύσεις, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε, με εντολή Τσίπρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και τις τράπεζες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης. Είχαν προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες τους, αλλά και διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών.
Όπως προκύπτει από την πρόταση που αποτελεί τη βάση της συζήτησης στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση έφυγε από τις μαξιμαλιστικές θέσεις τις οποίες υποστήριζε μέχρι την Παρασκευή το πρωί, επιθυμώντας όρια προστασίας α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία 150.000 έως 250.000 ευρώ και εισόδημα δανειολήπτη έως 35.000 ευρώ.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους αποδέχτηκαν να περιληφθούν στο νέο πλαίσιο όλα τα φυσικά πρόσωπα με στεγαστικό δάνειο, ακόμη κι αν έχουν πτωχευτική ιδιότητα (όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες). Επίσης, δέχτηκαν να περιληφθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία.
Αυτός ο κατ' αρχήν συμβιβασμός μπορεί να άρει το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το θέμα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη με:
- Τις τράπεζες να απορρίπτουν την μαξιμαλιστική κυβερνητική πρόταση που είχε αποσταλεί στους θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα
- Τους θεσμούς και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να διατυπώνουν την αντίθεσή τους σε βασικά σημεία της πρότασης.
- Την κυβέρνηση να είναι διχασμένη, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, από τη μια, να επιμένει σε ένα διευρυμένο πλαίσιο προστασίας που απειλούσε την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κ. Λιάκο να επιζητούν έναν έντιμο συμβιβασμό, που δεν θα έθετε σε κίνδυνο ούτε τις τράπεζες ούτε την εκταμίευση των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs – ANFAs). Μια τέτοια εξέλιξη θα εξέπεμπε ένα πολύ αρνητικό σήμα στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, τις τελευταίες ώρες είχε αρχίσει να ακούει προσεκτικότερα τα πιο διαλλακτικά μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του. Υπό την έννοια αυτή, η παρουσία του ή μη στη συνάντηση το απόγεμα με τους τραπεζίτες θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Πηγή πληροφοριών: Kathimerini.gr και Capital.gr