Απόφαση – βόμβα για την κατάργηση επιδομάτων
Κρίθηκε αντισυνταγματικό το γενικευμένο «πάγωμα»
Και νέο κύμα αναδρομικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς, μια ακόμη προσφυγή υπαλλήλου σχετικά με το πάγωμα επιδομάτων είχε θετική έκβαση. Το δικαστήριο τον δικαίωσε και η απόφαση θεωρείται σταθμός και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που είναι… χιλιάδες. Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσίασε η «δημοκρατία», κρίθηκε αντισυνταγματικό το γενικευμένο «πάγωμα» ή η κατάργηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.
Ο υπάλληλος που προσέφυγε κατά της ρύθμισης αυτής δικαιώθηκε πανηγυρικά και θα λάβει αναδρομικά 17.018,41 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.000 ευρώ πρέπει να δοθούν άμεσα, πριν δηλ. από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Η δικαστική απόφαση αφορά αγωγή που άσκησε εργαζόμενος του ΟΤΕ κατά της απόφασης που έλαβε η επιχείρηση, εφαρμόζοντας την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και σύμφωνα με την οποία «πάγωναν» τα επιδόματα ωρίμανσης στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Με τη συγκεκριμένη Πράξη, ανεστάλη η μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού του ΟΤΕ, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν από το 2013 η χορήγηση των μισθολογικών βαθμίδων και η αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου χρονοεπιδόματος, βάσει των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η σχετική διάταξη της ΠΥΣ, βάσει της οποίας παγώνουν συνολικά όλα τα επιδόματα προϋπηρεσίας από τις 14/2/2012 και μετά, κρίνεται αντισυνταγματική, μεταξύ άλλων για τους εξής λόγους:
Δεν αναδεικνύονται λόγοι γενικού συμφέροντος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ΠΥΣ, γενικευμένα, σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Δεν δικαιολογούνται «τυφλές» κρατικές παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας γενικά και χωρίς την εξέταση καθεμιάς περίπτωσης ξεχωριστά.
Όταν τα δικαστήρια επιλαμβάνονται ιδιωτικών διαφορών, πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, στον ΟΤΕ, πριν από την εφαρμογή της ΠΥΣ ήδη είχαν συμφωνηθεί μεσοσταθμικές μειώσεις 23% στις αποδοχές του προσωπικού, ενώ ο Οργανισμός ήταν μια εύρωστη επιχείρηση με υψηλά κερδοφόρους ισολογισμούς.
Διεκδικήσεις
Η απόφαση προέρχεται μεν από χαμηλό βαθμό, από Ειρηνοδικείο, ωστόσο, είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν οι δικαστές την υπόθεση. Και ίσως θα πρέπει και η κυβέρνηση, η τωρινή ή η επόμενη να προετοιμάζεται για μεγάλες εκπλήξεις και για έναν πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό που πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποτραπεί.
Εν τω μεταξύ, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των εορτών και της αδείας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία προχώρα σε παναττική στάση εργασίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και του 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να μη χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.
Την ίδια ώρα σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους έχουν μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30% του εισοδήματός τους.
Μάλιστα από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ενστόλων) στο Δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ και από τα 10,1 δισ. το 2011 υποχώρησε στα 8,8 δισ. το 2017. Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πάντα αναμένεται να κριθούν από την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).