Σκληρό ροκ από τους δανειστές για την άκρατη παροχολογία Τσίπρα
Έπεσαν οι πρώτες προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες.
Μάλλον κάτι γνώριζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έστειλε τον αναπληρωτή του στο ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Τα νέα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για την κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που ήθελαν τους δανειστές να εκφράζουν αντιδράσεις για την παροχολογία του Μαξίμου.
Ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δεν έκρυψε τα λόγια του:
«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης, δηλαδή ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά.
Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ESM καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά.
Tο θέμα αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο Eurogroup, αφού έχει εκδοθεί η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση και θα υπάρχουν τα τελικά συμπεράσματα και ανάλυση των θεσμών που θα κρίνουν τις επιπτώσεις που εξαγγελίες του Α. Τσίπρα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους.
Αλλά και ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup δεν έκρυψε την ανησυχία του, έστω και αν κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους: «Αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα» είπε ο Μάριο Σεντένο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας».
«Nαι μεν αλλά» από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν «στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν επίσης.
Εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό momentum.