"Μαστίγιο και καρότο" από τον Λιου για το χρέος
Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος το μήνυμα στην Αθήνα
Την ανάγκη ολολήρωσης των προαπαιτουμένων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Λιου τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσής του, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θεωρεί ουσιαστική ελάφρυνση και πότε πρέπει να γίνει αυτή λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έδωσε την εξής απάντηση:
«Κατ' αρχήν θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό. Η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαίου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό είναι ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο».