«Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε Σέρβο ομόλογό του, Marko Đurić.

«Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε και να συμβάλλουμε έμπρακτα στη δυναμική της ενταξιακής πορείας της χώρας», πρόσθεσε.

Γεραπετρίτης: Προσβλέπουμε στη διοργάνωση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο προσεχές μέλλον

Όπως επεσήμανε, Ελλάδα και Σερβία διατηρούν μακροχρόνιες ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις και το 2019, στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι διμερείς μας σχέσεις αναβαθμίστηκαν σε στρατηγικού χαρακτήρα. «Προσβλέπουμε στη διοργάνωση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο προσεχές μέλλον», σημείωσε.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μετά τη συνάντηση Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αυτό εξάλλου, όπως υπενθύμισε, ανέδειξε ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ προ ολίγων ημερών, καλώντας τους να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα της 3ης Δέσμης Διαπραγματευτικών Κεφαλαίων με τη Σερβία και καλώντας τη χώρα να πράξει ακόμη περισσότερα για την πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στέλνοντας όμως και ένα μήνυμα στο σερβικό λαό για το ευρωπαϊκό του όραμα.

gerapetritis-servos-3
gerapetritis-servos-2
gerapetritis-servos-ok


«Ήταν η Ελλάδα που πρωτοστάτησε με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τη μόνο οδό για την παγίωση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «την πολιτική αυτή επιβεβαιώσαμε με επιστολή που στείλαμε ως ομάδα χωρών Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων προς τη νέα ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Ως προς το Κόσοβο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή.