Εισηγήσεις στον Ανδρουλάκη να πάρει «κεφάλια»

Παγιδευµένος στο θέµα των συνεργασιών βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς τα εσωτερικά µέτωπα δεν του επιτρέπουν να λάβει µια ξεκάθαρη θέση επί του θέµατος. Το ζήτηµα έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, φωτιές που µπορεί να καταλαγιάσουν αυτές τις ηµέρες αλλά πολύ δύσκολα δεν θα ξανανάψουν, καθώς το ερώτηµα «µε ποιους θα κυβερνήσεις;» θα επανέρχεται κάθε λίγο στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις «να πάρει κεφάλια» όποιου στελέχους δηµιουργήσει σοβαρό εσωτερικό πρόβληµα το επόµενο διάστηµα, αλλά και αυτό είναι δύσκολο. Πώς µπορείς να πάρεις π.χ. το «κεφάλι» του Παύλου Γερουλάνου, που αρχικά άφησε ανοιχτό το θέµα συνεργασίας και µε τη Ζωή και µε τον Βαρουφάκη, χωρίς να διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο όταν το θέµα της συνεργασίας το έθεσες πρώτα εσύ;

Από την άλλη, στελέχη που ευκολότερα «τρώγονται» στέλνοντας παράλληλα µήνυµα αποφασιστικότητας από την ηγεσία, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, είναι… νοµοταγείς και δεν δίνουν την παραµικρή αφορµή για κάτι τέτοιο. Πολύ δε περισσότερο που το θέµα των συνεργασιών άνοιξε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, µε την Άννα ∆ιαµαντοπούλου να επιχειρεί να µαζέψει το αλαλούµ…

Το πρόβληµα θα γίνει µεγαλύτερο το επόµενο διάστηµα εφόσον επιβεβαιωθούν οι δηµοσκοπήσεις που δείχνουν στασιµότητα µε ελαφρά πτώση για το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη, µάλιστα, αυτή τη στιγµή δείχνει να µη διαθέτει άλλες εφεδρείες: Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε ένα ποσοστό µε τάσεις ανόδου, το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας δεν εξαϋλώνεται, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να εκφράζει το νεολαιίστικο αντισυστηµικό κενό, οι (ακρο)κεντρώοι που στηρίζουν τον πρωθυπουργό έχουν πλήρως ενσωµατωθεί στη Νέα ∆ηµοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Νέα Αριστερά, που ήθελε προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ως βασικό συνοµιλητή, έχει πλέον κόψει κάθε γέφυρα µε το ΠΑΣΟΚ!

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας το θέµα των συνεργασιών ως κυρίαρχο στην αντιπαράθεσή του µε τη Χαριλάου Τρικούπη έχει στόχο να βάλει απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη το µισό… ΠΑΣΟΚ, που θέλει τη συνεργασία µε τη Ν∆ και σε κάθε περίπτωση αντιτίθεται στη συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάµεις της Αριστεράς. Όλα δε συγκλίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν έχει αυτοδυναµία θα απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και από τη στιγµή που ο Νίκος Ανδρουλάκης την αρνηθεί θα «νοµιµοποιηθεί» η προσφυγή του σε δεύτερες κάλπες. Το διάστηµα έως και τις αρχές του καλοκαιριού θα κριθούν πολλά: Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηµοσκοπήσεις κατορθώσει και κρατήσει µονοψήφια τη διαφορά από τη Ν∆, έχοντας ανέβει κάποιες µονάδες πάνω από το 20%, θα µπορέσει να πείσει ότι µπορεί να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιµέτωπος µε την εσωστρέφεια και ίσως µε την ανάγκη να αναδιαµορφώσει τη στρατηγική του.



Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά αξιωματική αντιπολίτευση;

Μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Λούκα Κατσέλη, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να λάβει περισσότερες ψήφους από τον Τάσο Γιαννίτση που επέλεξε ο Ν. Ανδρουλάκης. Αν αυτό συμβεί, ασφαλώς και θα αποτελεί πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ. Τι πιθανότητες έχει όμως το ενδεχόμενο να γίνει εκ νέου αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ;

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει η Νέα Αριστερά να αποφασίσει να συμμετάσχει σε ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα απώλειες περισσότερες του ενός βουλευτή, αυτής του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Προϋποθέτει επίσης να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι βουλευτές, όπως π.χ. ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Αθηνά Λινού, εφόσον βεβαίως αρθεί το βέτο του Πολάκη. Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να αναγκάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισπεύσει την ένταξη βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές του Πέτρου Παππά και της Ράνιας Θρασκιά, να διεκδικήσει βουλευτές όπως ο Γ. Σαρακιώτης και η Αθηνά Λινού, που σκέφτονται και τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει τι πιθανότητες υπάρχουν για ανεξάρτητους βουλευτές από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Θεωρείται δε βέβαιο πως το Εκλογοδικείο θα δώσει δύο έδρες των Σπαρτιατών στον Θανάση Γλαβίνα και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Χαμένος σε κάθε περίπτωση θα είναι ο Στ. Κασσελάκης.



Δευτέρα Παρουσία

  • Την αυτοβιογραφία του ετοιμάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το βιβλίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει και την περίοδο που ήταν αρχηγός στο Ποτάμι.
  • Σμίγουν ξανά σε παρουσία βιβλίου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Παύλος Γερουλάνος, Όλγα Γεροβασίλη και Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζουν την Πέμπτη το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Μια θητεία». Για να δούμε, η σύγκλιση θα συνεχίσει να περνάει μέσα από τις παρουσιάσεις;
  • Τον πήχυ για τις τράπεζες ανεβάζει τις επόμενες μέρες ο Σωκράτης Φάμελλος με σειρά νέων αιτημάτων για τους πολίτες. Στόχος και το ΠΑΣΟΚ που κατά την ηγεσία της Κουμουνδούρου έβαλε χαμηλά τον πήχυ για τον Μητσοτάκη, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση να συγκρουστεί με τους τραπεζίτες.
  • Ο Μιχάλης Κατρίνης, αν και είναι (περισσότερο από τον Χάρη Δούκα) ο εκφραστής της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς στα Ελληνοτουρκικά, έχει «σκληρές θέσεις». Είναι, όπως συνηθίζεται να λένε, «του πατριωτικού παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ. Ίσως αυτό διέκρινε ο Κώστας Καραμανλής και ζήτησε να είναι στο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη μαζί με τον συγγραφέα, τον Άγγελο Συρίγο και τον πρώην πρωθυπουργό. Πρώην πρωθυπουργό, που θα καταδικάσει τον «κατευνασμό» και θα ζητήσει άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στην Αν. Μεσόγειο.
  • Μετά την απόφαση του Γιάννη Σαρακιώτη να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Κατσέλη και την προσχώρηση (είναι θέμα χρόνου) του Πέτρου Παππά στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις αποστάσεις που λαμβάνουν πλέον οι Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης (μάνα και γιος που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου), απομακρύνεται και άλλο η δυνατότητα του Στέφανου Κασσελάκη να συγκροτήσει ΚΟ. Αν δεν το κατορθώσει, ουκ ολίγοι θεωρούν πως ο Στ. Κασσελάκης πολύ δύσκολα θα φτάσει στις εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή