Ο Μητσοτάκης άλλαξε τα δεδομένα της ΔΕΘ
Η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάθε Σεπτέμβρη είχε συνδυαστεί διαχρονικά με υποσχέσεις, με αποτέλεσμα το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς για κάποιο δωράκι. Η φετινή, ωστόσο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η ΔΕΘ δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω, δείχνοντας μία διαφορετική κουλτούρα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς κάποιο «δωράκι-έκπληξη», αλλά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εφαρμόζεται τμηματικά από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ομιλία, που ήταν γεμάτη ποσά και ποσοστά, μπορεί να μην ήταν ελκυστική στα αυτιά των πολιτών αλλά είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το κυρίαρχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ήταν μία παροχή ή ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», αλλά η μερική απαλλαγή από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός απάντησε με την ίδια σοβαρότητα τόσο για μακροοικονομικά θέματα όσο και για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς.
Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να το κατονομάσει, έδειξε ότι η στρατηγική της χώρας είναι εξωστρεφής, μακριά από τον απομονωτισμό. Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, συνέχεια του κράτους στο ζήτημα της Συνθήκης των Πρεσπών και η διαχείριση της «έκρηξης» των προσφυγικών ροών με την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και θετικά σχόλια ήταν οι σαφείς «γραμμές» που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των εξουσιών, κατά την διάρκεια τω παρεμβάσεων και αναφορών του στη ΔΕΘ. Σε δύο περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρο. Τη μία ρωτήθηκε για ενδεχόμενη δικαστική απόφαση για την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους και τη δεύτερη όταν ρωτήθηκε για τη διενέργεια Εξεταστικών Επιτροπών.
Στην πρώτη ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα περιμένει τη δικαστική απόφαση, χωρίς να σχολιάσει τίποτα περαιτέρω, ενώ στη δεύτερη αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών», συμπληρώνοντας όμως ότι είναι απόφαση της Βουλής αν θα συγκροτηθούν εξεταστικές. Αν μη τι άλλο, οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών που προβλέπεται στο Σύνταγμα, έπειτα από μία περίοδο που κυριάρχησαν αρκετές θεσμικές ακροβασίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ