Το δημοψήφισμα του 2015 μπορεί να είναι κάτι που στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεχάσουν, όμως το ότι ήσουν υπεύθυνος για το γεγονός ότι η χώρα πέρασε άλλα τρία χρόνια σε ασφυκτικά μνημόνια, γονατίζοντας τους Έλληνες πολίτες δεν είναι κάτι που μπορείς να παραλείψεις από το βιογραφικό σου.

Ο Τσίπρας που αντιλήφθηκε πως έχει μεγάλο πολιτικό κόστος η κίνηση αυτή προσπάθησε αργότερα να μιλήσει για… αυταπάτες και ποντάροντας στην αφέλεια πίστεψε ότι ο κόσμος θα το ξεπεράσει και θα το ξεχάσει. Σχεδίαζε όμως χωρίς… τον Γιούνγκερ που στην συνέντευξή του στον Παπαχελά, τον «ξεσκέπασε» απόλυτα. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν που ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στις δραματικές για τη χώρα εξελίξεις του 2015 αποκάλυψε η καλύτερα επιβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο δημοψήφισμα του 2015 έθεσε ένα… ψεύτικο δίλημμα στον ελληνικό λαό.

«Οι προτάσεις που κατέθεσε στη κρίση των Ελλήνων, δεν ήταν προτάσεις που βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι», είπε ξεκάθαρα ο Γιούνγκερ.

 Αναλυτικά αποκάλυψε  στην συνέντευξή: «Όχι, δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Αυτό ήταν το μόνο σοβαρό λάθος που έκανε. Όχι το μοναδικό αλλά το μόνο σοβαρό που έκανε επειδή δεν με ενημέρωσε παρά μόνο την τελευταία στιγμή, δε θυμάμαι πότε ακριβώς. Δεν μου άρεσε η ιδέα επειδή όπως και στη περίπτωση Παπανδρέου αυτό φαινόταν και στις αγορές και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους σαν ένα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην Ε.Ε. Και οι προτάσεις που κατέθεσε στη κρίση των Ελλήνων, δεν ήταν προτάσεις που βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι. Ήταν προτάσεις που κάποιοι, το ΔΝΤ και άλλοι είχαν καταθέσει πριν από εβδομάδες και μήνες. Δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού τότε. Συνεπώς δεν μου άρεσε η ιδέα οι Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στο τραπέζι και γνώριζε πολύ καλά ότι ζητούσε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι το οποίο δεν βρισκόταν πια στο τραπέζι. Δεν μου άρεσε η ιδέα.

 -Του το είπατε;

 Ναι

 -Ποια ήταν η απάντησή του;

 Μου εξήγησε ότι χρειαζόταν ένα είδος νέας εντολής. Μετά το δημοψήφισμα δεν έπραξε ακριβώς αυτό που πρότεινε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Είχα αυτή την εντύπωση τόσο πριν όσο και κατά το δημοψήφισμα. Έκανα και συνέντευξη τύπου η οποία δεν φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά έπρεπε να πω όσα είχα να πω. Προσπάθησα να χτίσω γέφυρες για το μέλλον. Γνώριζα ότι δεν μπορούσε να το εφαρμόσει αυτό και γνωριζα ότι για ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λόγους έπρεπε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας τόσο με τον Τσίπρα όσο και με τη κυβέρνησή του. Για αυτό δεν ήθελα να γκρεμίσω τις γέφυρες.

 Μαθαίνετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ποια τα συναισθήματά σας;

 Δεν εξεπλάγην γιατί ο Τσίπρας είχε καταθέσει στο δημοψήφισμα στους Έλληνες κάτι το οποίο δεν υπήρχε πια στο τραπέζι και θα ήταν ως έναν μεγάλο βαθμό αρνητικό για την Ελλάδα. Οπότε, δεν εξεπλάγην όταν έμαθα ότι ήταν 61% ή κάτι τέτοιο. Δεν εντυπωσιάστηκα».

 Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπας στο διάγγελμά του για το δημοψήφισμα το 2015