H ανάρτηση της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου για την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών . Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.
Με αφορμή αυτή την σημαντική ημέρα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου έστειλε το δικό την μήνυμα:
«Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Σήμερα επίσης ψηφίζει η ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της Πρόνοιας, στο οποίο μεταξύ των άρθρων, είναι και η επέκταση του δικαιώματος για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - για πρώτη φορά- στις κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες.
Η εκπλήρωση του καθήκοντος της Πολιτείας απέναντι στις γυναίκες δεν ακολουθεί το ημερολόγιο των θεματικών ημερών, είναι διαρκής. Γι’ αυτό δείχνουμε έμπρακτα τη μέριμνά μας για τις γυναίκες θύματα βίας και τις βοηθάμε να αποκτήσουν ένα δικό τους εισόδημα.
Η 25η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα αφύπνισης που εξαιτίας της πανδημίας έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η παραμονή μας στο σπίτι πρέπει να συνοδεύεται από αίσθηση ασφάλειας κι όχι φόβου και πόνου.
Με το σύνθημα «Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου» καλούμε όσους και όσες ζουν σε καθεστώς βίας να τηλεφωνήσουν στη Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να βρουν διέξοδο από τον κύκλο της βίας».