Ο επικεφαλής του ΕSΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε σε συνομιλητή μου ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο, θα ανοίξει συζήτηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Και ότι την πρωτοβουλία θα αναλάβει πιθανότατα η Γαλλία, με την Ιταλία να ενθαρρύνει.

Η συζήτηση θα κρατήσει μήνες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2022. Φυσικά, του Ρέγκλινγκ ούτε του περνάει από το μυαλό ότι εδώ μπορεί να έχουμε εκλογές, ούτε άφησαν να εννοηθεί κάτι τέτοιο οι συνομιλητές του από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αυτή είναι και η κρυφή ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα, για να μη ζει με το άγχος της πρόωρης κάλπης. Ελπίζει ότι το Βερολίνο θα βάλει πάγο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ακυρώσει κάθε εκλογικό σχεδιασμό, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιος σχεδιασμός...

Αυτός είναι και ο λόγος, κατά τις ίδιες πηγές, για τον οποίο στις κομματικές συσκέψεις εμφανίζεται αρκετά σίγουρος ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες μέσα στο 2021. Δεν εξηγεί το σκεπτικό του, αλλά περιμένει γερμανικό φρένο σε εκλογικούς σχεδιασμούς.