Σε ενάμιση μήνα όλα τα μάτια του πλανήτη θα στραφούν στο Τόκιο, όπου στις 23 Ιουλίου θα γίνει η τελετή έναρξης για τους 32ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους φιλοξενεί η Ιαπωνία με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταβεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης, όπου παραδοσιακά παρελαύνει πρώτη η ελληνική αποστολή, αλλά και για να παρακολουθήσει ορισμένα από τα αθλήματα των πρώτων ημερών και παράλληλα να έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες.


Η συνάντηση με τον Διοικητή της Japan Bank


Πέρυσι, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία. Έκτοτε, οι επαφές των δύο κυβερνήσεων έχουν πυκνώσει, με αιχμή του δόρατος από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Έμφαση έχει δοθεί στην επίσπευση της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης αλλά και στη συνεργασία, βάσει μνημονίου, της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και στην απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.


Θέλει να δει Πετρούνια, Κορακάκη, Τσιτσιπά


Στο Τόκιο, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον τελικά μεταβεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ήθελε να βρίσκεται στις εξέδρες όταν αγωνίζονται τα «μεγάλα ονόματα» του ελληνικού αθλητισμού και αυτά δεν είναι λίγα: Σε ομαδικό επίπεδο οι ομάδες του πόλο και του μπάσκετ – εφόσον εξασφαλίσει την πρόκριση- και σε ατομικό οι Ολυμπιονίκες του Ρίο το 2016, οι «χρυσοί» Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και οι «χάλκινοι» στην ιστιοπλοϊα Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Επίσης ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο τένις, στην κολύμβηση ο Κρίστιαν Γκολομέεβ και ο Ανδρέας Βαζαίος, στην κωπηλασία η Κατερίνα Νικολαΐδου (4η στο Ρίο στο διπλό σκιφ), το δίδυμο Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο, στην ιστιοπλοΐα επίσης ο Βύρων Κοκκαλάνης (5η θέση στο Ρίο). Φυσικά και στο στίβο, η Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), η Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην), η Ελένη Πόλακ (επί κοντώ), ο Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) και άλλοι πολλοί σπουδαίοι Έλληνες αθλητές.