Στην εμπιστοσύνη των πολιτών επενδύει ο Μητσοτάκης - Το μοντέλο που επιλέγει ο πρωθυπουργός για τις κρίσιμες στιγμές
Γιατί ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί στις παρεμβάσεις του σε κρίσιμες στιγμές τη συγκεκριμένη έννοια
Μια έννοια την οποία έχει χρησιμοποιήσει ξανά αρκετές φορές κατά το παρελθόν επανέφερε στον δημόσιο λόγο του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την απόφαση για παροχή δύο δωρεάν self tests προς όλους τους πολίτες ενόψει των γιορτών, αντί για rapid test για όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί, λοιπόν, να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».
Η έννοια στην οποία βασίστηκε η κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η εμπιστοσύνη προς τους Eλληνες πολίτες, σε αντίθεση με την επιβολή ενός μέτρου, πάλι, σε όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια έννοια την οποία δείχνει να επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στιγμές οι οποίες είναι καθοριστικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη είναι ένα συναίσθημα που έχει θετικό αποτύπωμα και θετικά προσδοκώμενα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι την εμπιστοσύνη είχε επικαλεστεί ο πρωθυπουργός και τον Οκτώβριο του 2020 σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ελληνες πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει τότε: «Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί, αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων». Η επίκληση της εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό σε δημόσιες παρεμβάσεις του δείχνει να ταυτίζεται χρονικά με κρίσιμες στιγμές στην εξέλιξη της πανδημίας.
Τον Οκτώβριο του 2020 ακόμη δεν είχε γίνει το δεύτερο lockdown και δεν είχε ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η στοχευμένη πολιτική επιλογή από μέρους της αντιπολίτευσης να αμφισβητηθούν εμμέσως όσα έλεγαν οι επιστήμονες και η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις τους είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Το χρονικό σημείο που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικαλεστεί ξανά την έννοια της εμπιστοσύνης δεν αφορά κάποιον άλλον, αλλά την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά και τους πολίτες. Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί, επιχειρεί να θεμελιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, η οποία θα έχει άμεσα οφέλη στη διαχείριση της πανδημίας, με στόχο το τέλος της με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες. Αλλά και να τονίσει την ευθύνη των πολιτών απέναντι σε εξελίξεις που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή τους και τη δημόσια υγεία.