Την ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θυμίζει, ενόψει Συνεδρίου, το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Βλέπετε, οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις παραμένουν πάντοτε ισχυρές στα τοπικά κομματικά πράγματα, καθώς κάτω από την «Ομπρέλα» έχουν συνασπιστεί όλες οι αντιπροεδρικές δυνάμεις.

Μια πρώτη γεύση δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εισηγητές ήταν ο Κώστας Αμπατζάς και ο ΠΑΣΟΚογενής Χάρης Τσιόκας. Και μόνο η παρουσία του δεύτερου ήταν αρκετή για να ασκηθεί κριτική. Τι αφορούσε; Τόσο την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου από τη βάση και το θέμα της ποσόστωσης όσο και το κατά πόσο η σχέση μέλους και φίλου πρέπει να είναι ισότιμη, όπως προτείνουν οι θέσεις. Πέραν τούτου, η συμμετοχή στην πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι και τόσο μαζική, καθώς, όπως έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, «το Ζoom δεν ενθουσιάζει τα μέλη μας».

Στο βάθος, δε, υπάρχει το δύσκολο σταυρόλεξο της επιλογής προσώπων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με βασικό ερώτημα το τι θα γίνει στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ούτε η Κατερίνα Νοτοπούλου ούτε ο Χρήστος Γιαννούλης θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Για τα του δήμου, στα πηγαδάκια ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Μυλόπουλου, που δεν ενθουσιάζει την «Ομπρέλα», και του πανεπιστημιακού Αρη Στυλιανού, ενώ αναζητούνται και πρόσωπα που θα μπορούσαν να κερδίσουν κομμάτι ή και το όλον της «Πρωτοβουλίας». Ένα τέτοιο θεωρείται ο Νίκος Νυφούδης, αλλά και πρόσωπα από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Στα ΣΥΡΙΖΑϊκά πηγαδάκια συζητιούνται τα ονόματα του εκδότη της «Παράλλαξης», Γιώργου Τούλα, και του δημοσιογράφου Ακη Σακισλόγλου, που παίζει και για τον Δήμο Παύλου Μελά.

Για την Περιφέρεια υπάρχει ο βουλευτής Ημαθίας Αγγελος Τόλκας, ενώ στο τραπέζι μπορεί να πέσει και το όνομα του Γιάννη Αμανατίδη. Ιδιαίτερα αν περάσει στο επερχόμενο Συνέδριο η ρύθμιση για πλαφόν στις βουλευτικές θητείες και αυτό ισχύσει άμεσα, ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λίστα.

*Δημοσιεύθηκε στo ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 26/2