Μια «ύποπτη» δωρεά από τον Ιβάν
Για όσους το αγνοούν (και πιστεύω οι περισσότεροι), ο Ντένις Πουσίλιν είναι αρχηγός των αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Συγκεκριμένα είναι ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, όπως αυτοαποκαλούνται. Ένας συνάδελφος από αυτούς που ψάχνουν καλά σε διάφορα πεδία έβγαλε ένα λαβράκια. Στο κανάλι του Ντονέτσκ στο Telegram «ανέβηκε» χθες το βράδυ ένα βίντεο, το οποίο συνοδεύεται από ένα κείμενο, που απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύουν οι πάντες για τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη και τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον ρώσικο παράγοντα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, χθες παρελήφθη βοήθεια από τους Έλληνες της Ρωσίας. Πρόκειται για 20 οχήματα cross-country και 14 γεννήτριες. Η μεταφορά τέθηκε στη διάθεση διαφόρων μονάδων για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Αυτό θα καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό του προβλήματος με την παροχή ρεύματος όπου είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα απελευθερωμένα εδάφη. «Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδιακή Εθνική-Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας και τον αρχηγό της Ιβάν Σαββίδη» αναφέρει μεταξύ των άλλων ο Ντένις Πουσίλιν.

Δείτε την σχετική ανάρτηση και πατήστε πάνω στη φωτογραφία για το ενεργό link:




«Τρομοκρατική οργάνωση» το κράτος που βοηθά ο Σαββίδης
-Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ρωσικά: Донецкаянароднаяреспублика, Ντονιέτσκαγια Ναροντνάγια Ρεσπούμπλικα) είναι νεοσύστατο κράτος, που κήρυξε ανεξαρτησία από την Ουκρανία στις 7 Απριλίου 2014 και αποτελούσε ομόσπονδο τμήμα της Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας για 363 ημέρες (22 Μαΐου 2014 – 20 Μαΐου 2015). Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε από διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει προηγουμένως κυβερνητικά και τοπικά δημόσια κτίρια στην πόλη του Ντονέτσκ, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Από το 2014 η Λαϊκή Δημοκρατία στο σύνολο της χαρακτηρίζεται χωρίς αιτιάσεις από την Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ως τρομοκρατική οργάνωση. Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία έγινε το πρώτο κράτος μέλος του ΟΗΕ που αναγνώρισε επίσημα την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.


Στη νέα λίστα ο Σαββίδης
-Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Ιβάν Σαββίδη να συμπεριλαμβάνεται στην νέα λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες, που έχουν ετοιμάσει οι δυτικοί. Επ’ αυτού, φαίνεται ότι έχουν ληφθεί τα πρώτα μηνύματα και από την κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου, ο οποίος είναι αλήθεια ότι θα ήθελε να ξεφορτωθεί το συντομότερο δυνατόν τον ομογενή επιχειρηματία. Όμως και στο «στρατόπεδο» Σαββίδη, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι κακό τους περιμένει. Γι’ αυτό και όπου μπορούν διαρρέουν ότι ο Ιβάν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Και το κάνουν για να προλάβουν τα χειρότερα.

Το τηλεφώνημα Άδωνι στον Μητσοτάκη
-Με αφορμή διάφορες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην πιάτσα, μαθαίνω ότι υπήρξε μια επικοινωνία, το Σάββατο το πρωί, μεταξύ του προέδρου Μητσοτάκη και του υπουργού Άδωνι. Η κουβέντα των δύο ανδρών επικεντρώθηκε ακριβώς σε αυτό το θέμα. Στη δήθεν ενόχληση του Μαξίμου για τον υπουργό Ανάπτυξης. Και λέω δήθεν, γιατί όπως κατάφερα να μάθω από το ρεπορτάζ που έκανα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον υπουργό του, ότι ουδέποτε υπήρξε κάποιο θέμα που να τον ενόχλησε, το οποίο να σχετίζεται με τον ίδιο (τον Άδωνι). Εκτός από τον πρόεδρο Κυριάκο, ο υπουργός Ανάπτυξης, πληροφορούμαι ότι είχε και μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος. Και αναφέρομαι στο τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον ισχυρό άνδρα του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος κινήθηκε στην ίδια ακριβώς «γραμμή» με εκείνη του πρωθυπουργού. Πάντως, έχει αξία ότι ο Άδωνις, βλέποντας να πυκνώνουν τα αρνητικά για τον ίδιο δημοσιεύματα, δεν δίστασε να σηκώσει το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με το κεντρικό κυβερνητικό σύστημα. Βλέπετε ανεξάρτητα από τα υπουργεία και όλα τα υπόλοιπα, ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών, που είναι της θεωρίας «το γοργόν και χάριν έχει»


! Ένας παρουσιαστής αθηναϊκού καναλιού (περιφερειακού) στην προσπάθεια του να αποκτήσει κάποια αξία στο «σύστημα», επικαλείται διαρκώς την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με συγγενικό πρόσωπο του πρωθυπουργού. Μάλιστα, είναι τόσο επιπόλαιος που επιδεικνύει στους συνομιλητές του και sms που δήθεν του στέλνει το συγκεκριμένο (συγγενικό) πρόσωπο. Επειδή δεν μιλάμε και για σκληρό καρύδι, έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μείνει παρέα με το κινητό του.

Παρασκηνιακά παιχνίδια Μπαλτάκου με την ΕΠΟ
-Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος, εκτός από συνομιλητής της «Χρυσής Αυγής», διακρίθηκε στην πολιτική (επί της κυβέρνησης Σαμαρά) ως μέγιστος ιντριγκαδόρος. Είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά να ελίσσεται τόσο στα σαλόνια, όσο και στα αλώνια. Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από την πολιτική, που δεν αποδείχθηκε το δυνατότερό του σημείο, ο Μπαλτάκος προσπάθησε να πρωταγωνιστήσει και ως αθλητικός παράγοντας. Το αρχικό διαβατήριο το πήρε από την οικογένεια Γιαννακόπουλου στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Σύντομα όμως, οι Γιαννακόπουλοι τον πήραν χαμπάρι και τον έδιωξαν (σχεδόν) με τις κλωτσιές. Από τότε, σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Μπαλτάκος, προσπαθεί να βρει ρόλο ως αθλητικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό εσχάτως, δείχνει να ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΕΠΟ, διεκδικώντας ένα «οικουμενικό» ρόλο. Ωστόσο, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού εκτός από τους παράγοντες μαθαίνω ότι προκαλεί αλλεργία και στον πρόεδρο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει κανονική άποψη για τον άνδρα.

Τρικλοποδιές στο νέο CEO της Attica Bank
-Χαμός μαθαίνω γίνεται στην Attica Bank. Ακούω για τρικλοποδιές στον νέο CEO, μεγάλα γραφεία που διαμορφώνονται για wannabe CEO, ανύπαρκτο πρόεδρο, κάποιους που φιλοδοξούν να πάρουν την τράπεζα όσο πιο φθηνά γίνεται, με εξωραϊσμένους κεφαλαιακούς δείκτες επειδή, όπως λανθασμένα νομίζουν, θα ξαναβοηθήσει σε αυτό το Ελληνικό Δημόσιο και η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου. Εγώ λέω (το ίδιο και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως πληροφορούμαι) να αφήσουν τον Μιχάλη Ανδρεάδη να κάνει τη δουλειά του. Έξι εβδομάδες έχει στο πόστο του, οι τέσσερις με δεμένα χέρια λόγω των περιορισμών για τη λήψη αποφάσεων που είχαν επιβληθεί στην προηγούμενη διοίκηση και είχαν περάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ευκαιρία του ευρώ να… μεγαλώσει
-Το ευρώ πέρασε μέσα από πολύ δύσκολη διαδικασία, παραλίγο να διαλυθεί. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα αποδείχθηκε «μαμή της Ιστορίας», με την ανάπτυξή της στο τραπεζικό, οικονομικό και ασφαλιστικό τομέα. Τα παραπάνω άκουσα από τον κεντρικό μας τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στο Φόρουμ των Δελφών. Ο οποίος επεσήμανε ότι ακόμη και εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών, είναι μια ευκαιρία τώρα για το ευρώ να ενδυναμωθεί. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε έναν υψηλότερο βαθμό ομοσπονδοποίησης, με την έκδοση ενός κοινού ομολόγου.

Η απίθανη ιστορία και η ελληνική καταγωγή του Γκ. Μακχλούφ
-Μιλώντας για το ευρώ, εντυπωσιάστηκα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μακχλούφ (Gabriel Makhlouf) που μίλησε στο πάνελ για τα 20 χρόνια του ευρώ, όπου συμμετείχαν επίσης, εκτός του Γ. Στουρνάρα, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου και διαδικτυακά Ζαν – Κλοντ Τρισέ, επικεφαλής της ΕΚΤ την περίοδο 2003 – 2011. Έμαθα λοιπόν, ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας έχει και ελληνικές και κυπριακές ρίζες και είναι ο πρώτος μη Ιρλανδός που ανέλαβε το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας το 2019. Ο προπάππους του από την πλευρά του πατέρα του, είχε φύγει από τον Λίβανο και πήγε στην Κύπρο, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του και η οικογένεια πήρε τη βρετανική υπηκοότητα. Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας της μητέρας του ήταν Αρμένης που γνώρισε στη Σμύρνη την Ελληνίδα γιαγιά του Μακχλούφ. Με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ήρθαν στην Αθήνα και έχτισαν σπίτι στη Νέα Σμύρνη, όπου και γεννήθηκε η μητέρα του. Το 1939, ο παππούς βρέθηκε στην Αίγυπτο για δουλειά, ακολούθησαν η γιαγιά και η κόρη και το ξέσπασμα του πολέμου, τις κράτησε εκεί για 20 χρόνια.

-Η μητέρα του Μακχλούφ δούλεψε στη βρετανική πρεσβεία όπου γνώρισε τον πατέρα του και λίγο αφού γεννήθηκε ο ίδιος, ο πατέρας του άρχισε να εργάζεται για τα Ηνωμένα Έθνη. Η οικογένεια που μεγάλωσε αργότερα με έναν ακόμη γιο, μετακινούταν συνέχεια και ο Μακχλούφ βρέθηκε να ζει ως παιδί του δημοτικού ακόμη και στη Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σπουδές (Οικονομικών) έκανε στη Μ. Βρετανία, αργότερα εργάστηκε στο βρετανικό δημόσιο, ενώ διετέλεσε και επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας. Από τη θέση αυτή, διαδέχθηκε τον Φίλιπ Λέιν στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, όταν ο Λέιν μετακόμισε στο ΔΣ της ΕΚΤ, όπου είναι και ο επικεφαλής οικονομολόγος. Μου αρέσουν οι ανθρώπινες ιστορίες. Όπως και το ανθεκτικό ελληνικό γονίδιο. Η Ελληνίδα γιαγιά του Μακχλούφ έζησε μέχρι τα 105 και η μητέρα του μέχρι τα 97.

Η επάνοδος των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα
-Η στήλη σας είχε πει για την επάνοδο των ξένων οίκων στην Ελλάδα. Μετά την Deutsche Bank, που άνοιξε ξανά το γραφείο της στην Αθήνα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, και την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της JPMorgan από τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του 49% της Viva Wallet, σειρά έχει η Goldman Sachs. Την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, η GS κάνει το δικό της opening στην Κηφισίας 115, στο «πράσινο» κτίριο The Orbit, του ομίλου Στασινόπουλου. Η GS θα λειτουργεί υπό την επωνυμία Goldman Sachs Bank Europe SE Athens Branch.

!Μετά την πλήρη στελέχωση των γραφείων της στην Ελλάδα, που άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2019 στη Λ. Μεσογείων, η Bank of China, όπως άκουσα στους Δελφούς από την γενική διευθύντρια της τράπεζας για την Ελλάδα Λι Σου-Πινγκ, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί σε επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της πληροφορικής, των υποδομών και των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Πολεμικές εκροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια
-Μετά τις αθρόες εισροές του προηγούμενου έτους, τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν στις εκροές από την νέα κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ευτυχώς αυτές ήταν περιορισμένες στο α΄ τρίμηνο και θα μπορούσαν εύκολα να ανακτηθούν με την επιστροφή των αγορών στην κανονικότητα, λένε παράγοντες της αγοράς. Οι μεγαλύτερες εκροές εντοπίζονται στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια λόγω της ανόδου των spread και των αποδόσεων των ομολόγων. Στα μετοχικά οι απώλειες είναι χαμηλότερες, ενώ καλύτερα έχουν πάει τα μετοχικά εσωτερικού, ιδίως αυτά που εστιάζουν στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

!Το εργασιακό περιβάλλον του αύριο μετά τις οικονομικές αλλαγές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, την αυτοματοποίηση, την παγκοσμιοποίηση και τις αλλαγές που έφερε η πανδημία COVID-19, συζητούν στο αυριανό 25ο Συμπόσιο της KPMG οι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού επιχειρήσεων. Παρατηρώ πλειοψηφία (9 – 5) γυναικείας εκπροσώπησης στους συμμετέχοντες και διαπιστώνω ότι το HR είναι τομέας όπου οι γυναίκες σπάνε εύκολα την γυάλινη οροφή.